Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Dådet på Husargatan kan kosta S regeringsmakten

Veckans kommentar Publicerad: 2021-09-30 17:07

Det var troligen en bomb som detonerade i fler­familjshuset på Övre Husargatan i Göteborg på tisdagsmorgonen. Ett trauma för de drabbade men också för hela stadsdelen Annedal.

För landet Sverige en förfärlig utveckling, närmast overklig i perspektiv. Förr, eller rättare sagt under 00- och 10-talet, riktades sprängningar mot restauranger och pizzerior. Nu ser vi en hänsynslöshet där dåden oftare är riktade mot flerfamiljshus och människors hem, den vanliga allmänheten, sådana som du och jag, helt utan inblandning i de gängkriminellas konflikter. I förödelsen är det vackert att Saronkyrkan, EFK:s största församling, och svenskkyrkliga Annedalskyrkan öppnade upp och fick bli en plats av omsorg och tröst.

Efter veckans rapportering och efterföljande analyser slås jag över hur lätt det är att få intrycket att sprängningen i centrala Göteborg var något exceptionellt. Det var den inte. En titt på den officiella statisiken visar att antalet sprängningar ligger på höga nivåer. 2019 upprättade polisen 257 förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning – inklusive försök och förberedelse till brott. Totalt har 105 genomförda detonationer, 87 förberedelser sprängning samt 13 försök inrapporterats under 2020, allt enligt polisens egen statistik. Göteborgsdådet var alltså bara ytterligare en pinne i statistiken. Enligt polisen är inget annat land, som inte befinner sig i krig, lika hårt drabbat av sprängningar som Sverige.

Att medierapporteringen just denna gång blev så omfattande beror förutom på att så många människor drabbades, att det skedde i en av Göteborgs mer exklusiva stadsdelar. Lummiga Annedal består förutom bostäder av caféer, uteserveringar och specialbutiker. Detta, en massiv medial rapportering och vanliga, goa göteborgare som intervjuas, tillsammans med målande beskrivningar av drabbade människor som i panik hänger från sina balkonger, kan komma att få stor politisk betydelse. Både lokalt i Göteborg och på riksplanet kan Göteborgsdådet bli det som gör att Socialdemokraterna mister regeringsmakten nästa höst.

Det positiva med rapporteringen är att varken regering eller opposition kan negligera våldet. Skjutningar och sprängningar kommer bli valfråga nummer ett.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Antisemitismen i Malmö kommer från Mellanöstern
Dags att uppfostra föräldrarna
Rädda Tim!
Skjutningar kommer bli det som avgör valet
Det här är veckan när det tog slut
Befria Svenska kyrkan
Vaccinpass gör plats för fler gudstjänstfirare
Tillbaka till rätt rytm
De försvunna flickorna
Cementbeslutet är en katastrof


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies