Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Plus och minus i kampen för ett nyktrare Sverige

Debatt Publicerad: 2021-09-23 16:51

Nykterhetsrörelsen har under nära 150 år arbetat för en nyktrare befolkning. När rörelsen växte fram var det i ett land som var mer eller mindre helt nersupet.

Det här blev en stark väckarklocka och engagerade stora skaror i både nykterhetsrörelsen, väckelserörelsen och den gryende arbetarrörelsen. Den kampen har inte varit enkel och den har gått upp och ner under åren. Men nu, när vi är på väg upp ur pandemin, så tycks våra alkoholvanor ha ändrats till det bättre. I varje fall hos de unga.

Det dricks nämligen mindre i ungdomsgrupperna. Trenden har varit tydlig de senaste åren.

Som Lucas Nilsson, förbundsordförande för IOGT-NTO säger till Hemmets Vän:

Vi märker stor skillnad när det gäller att ta emot vårt budskap i samhället idag, mot för tio-femton år sedan. Det börjar på ett helt annat sätt att ta skruv. Det som förr var kontroversiellt, att exempelvis tala om nyktra hem, vit jul och nykterhet bakom ratten, är idag inte kontroversiellt.

Nykterhetsrörelsens arbete har alltså burit frukt. Det är ingen slump att drickandet bland unga minskar.

– Aktörer som vi, och politiken, har påverkat åt rätt håll.

Det finns även ett annat positivt tecken där nykterhetsrörelsen varit pådrivande. Nämligen en eventuell öppning för att komma åt drograttfylleriet.

I nuläget kan polisen stoppa bilar för traditionell alkoholkontroll. Men med drogerna är det annorlunda lagar som gäller.

Här säger Micke Waller på Motormännens Helnykterhetsförbund till Hemmets Vän:

– Vi jobbar stenhårt för att få en nyktrare trafik. Men mycket hänger på polisens möjligheter att göra kontroller. Polisen kan göra alkoholkontroller men är förbjudna att göra slumpmässiga narkotikakontroller.

– Ett stort bekymmer är drogerna bakom ratten, sa Göran Sydhage, vd för MHF till Hemmets Vän tidigare.

Men här har det börjat röra på sig. Den utredning som  infrastrukturminister Tomas Eneroth har startat rullar på och ska inom en inte alltför avlägsen framtid presenteras.

Där hoppas de som arbetar för nyktrare trafik att det ska resultera i effektivare verktyg att komma åt drograttfylleriet.

Men det stora bekymret i nuläget är risken för att Sverige öppnar upp för gårdsförsäljning av alkohol. Det är den stora alkoholpolitiska frågan just nu.

”Alkoholindustrins trojanska häst”, heter den rapport som IOGT-NTO presenterade i oktober 2020, där farorna med alkoholförsäljning på gårdarna står som spön i backen i rapportens redovisning.

• Mycket stor risk, för att inte säga högst sannolikt, att det blir de tunga aktörerna från kontinenten som kliver in. EU-reglerna säger nämligen att det ska vara öppen konkurrens även här, om försäljningen blir tillåten.

• Större risk att barn kommer att fara illa i fler hem som nu får lättare tillgång till alkohol.

• Ökad marknadsföring kommer att leda till ökat missbruk och ökade återfall.

• Gårdsförsäljningen leder till ökat antal tillgänglighet samtidigt som öppettider, paketeringar och priser blir  mindre reglerade. Därför sticker konsumtionen i höjden.

Det är några av de punkter som slås fast i rapporten.

Här säger IOGT-NTO:s förbundsordförande till Hemmets Vän att politikerna inte riktigt hänger med. Gårdsförsäljningen är ett hot mot grundbulten i svensk alkoholpolitik. Det här är en mycket stor fråga för de många som arbetar för ett nyktrare Sverige.

Den här verksamheten öppnar upp för dem som snabbt vill dra igång storskalig tillverkning och försäljning av alkoholhaltiga drycker.

”Det är långt ifrån tanken på det lilla antal vinbönder på landsbygden som ofta presenteras i medieutspel och debatter”, menar IOGT-NTO-rapporten  där Torsten Kjellgren står för research och text.

Där slås fast att bilden av en liten vingård på landsbygden är vilseledande. Diskriminering, det vill säga fördelar för  inhemska varor och producenter, är nämligen förbjuden inom EU.

Det är där vi kan räkna med att slaget kommer att stå de närmaste åren. För eller mot gårdsförsäljning av alkohol.

En fråga som låter harmlös, och framställs som trevlig, kan i själva verket var ett grundskott mot hela Sveriges alkoholpolitik. Även mot det svenska alkoholmonopolet. Det senare har två statliga utredningar redan fastslagit.

Rolf Johnsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Måttfullhet ointressant för många
Ny regering krävs för att bryta rädslans spiral
Relation som tar lång tid att reparera
Din röst påverkar kyrkans framtid
Möjligheternas Sverige - utan utsatta områden
Samvetet måste ständigt utbildas
Skolan måste sätta stopp för mobbningen
Inte läge att dra ned på biståndet!
Europa inpyrt av antisemitism
Pandemins konsekvenser för vården


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies