Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Rädda Tim!

Veckans kommentar Publicerad: 2021-09-23 16:42

Har ni hört om 3-årige Tim från Brösarp som ska utvisas ensam till Nigeria utan anhöriga? Han föddes på Helsingborgs lasarett hösten 2018 och omhändertogs av sociala myndigheter bara 11 dagar gammal enligt Lagen om vård av unga, LVU. I dokumentationen från förvaltningsrätten som Dagens Nyheter har läst står att mamman lider av psykisk ohälsa och att hon har uppvisat ”sådana brister i omsorgen att de innebär en påtaglig risk” för att Tims hälsa och utveckling ska skadas. Tim placerades därför i ett familjehem hos Sandra och Viktor Persson utanför Brösarp på Österlen. Ingen vet vem pappan är eller var han finns.

Tim har en trygg uppväxt som ett barn ska ha. Han får mat, kärlek och blir badad. Han har kompisar, går i förskola och älskar att leka med sina två äldre bröder, berättar Dagens Nyheter. Sitt livs första tre år – han vet inget annat – bor han hos Perssons.

Men eftersom Tims mamma, som kommer från Nigeria, inte hade svenskt medborgarskap när han föddes ska han nu utvisas. Ensam.

Så nu står de alltså där, familjen Persson som anmodas förbereda för barnets utvisning. De har redan varit hos myndigheterna för att diskutera hur separationen praktiskt ska gå till.

När jag läser om deras förtvivlan tänker jag att detta inte bara handlar om en liten pojke som förlorar sitt liv, allt han känner till. Det är också en mamma och en pappa som förlorar sitt barn.

Författaren Alex Schulman sammanfattade situationen väl i sin krönika i Dagens Nyheter i tisdags: ”Man kan förstås anföra det ena och det andra, men det enda som spelar roll är detta: Tim har sedan han var spädbarn en familj i Sverige, en mamma och en pappa som älskar honom och han älskar dem. Han har ett sammanhang. Att ta honom från det sammanhanget och skicka honom till Nigeria är ingen utvisning. Det är en kidnappning av ett barn.”

Utan någon som helst koppling till Tim och familjen Persson har ett annat beslut, ett grundlagsfäst gällande cementproduktion, körts över av regeringen i veckan. Företaget Cementa får fortsätta sin kalkbrytning på Gotland sedan regeringen går vidare med sin proposition om ett undantag – explicit för Cementa på Gotland. Lagrådet, som har i uppgift att granska regeringens lagförslag, gjorde bedömningen att propositionen i fråga var oförenlig med grundlagen. Bland annat, menade man, stred förslaget mot kravet på beredning, alltså det sätt på vilket ett lagförslag ska arbetas fram. Men regeringen bortser från det.

Snälla regeringen. Jag vädjar till er om ett undantag för Tim. Kan ni bortse från lagen? Kan ni göra undantag för kalkbrytning kan ni göra det för ett barn och förhindra en kidnappning. Vilken skam för vårt land om han utvisas.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Antisemitismen i Malmö kommer från Mellanöstern
Dags att uppfostra föräldrarna
Dådet på Husargatan kan kosta S regeringsmakten
Skjutningar kommer bli det som avgör valet
Det här är veckan när det tog slut
Befria Svenska kyrkan
Vaccinpass gör plats för fler gudstjänstfirare
Tillbaka till rätt rytm
De försvunna flickorna
Cementbeslutet är en katastrof


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies