Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Cementa: Regeringen kör över lagrådet

Veckans nummer Publicerad: 2021-09-23 16:40

Regeringen kör över Lagrådet och kritiken om undantagslag som bryter mot grundlagen. Kalkbrytningen hos Cementa i gotländska Slite måste kunna fortsätta ett tag efter oktober för att undvika en samhällskris.

– Det skulle bli en allvarlig situation om det blev stopp i cementproduktionen, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Både han och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) gav vid en pressträff besked om att regeringen, som läget är, i praktiken inte har något alternativ än att lägga Lagrådets skarpa invändningar åt sidan.

”För att Sverige ska fungera”

De hävdar båda att det är ett beslut som handlar om det bästa för Sverige, inte för att gynna ett enskilt företag som fått nej i domstolar. Lagrådet hävdar att det kan skada tilltron till rättssystemet om regeringen går in och rundar ett domstolsbeslut.

– Detta gör vi inte för något enskilt företag utan vi gör det för att Sverige ska fungera väl. Det är regeringens skyldighet att jobba på det viset, säger Baylan.

Mark- och miljööverdomstolen avvisade i juli Cementas ansökan om att fortsätta och utöka brytningen av kalksten för cementproduktion efter den 31 oktober i år, då det nuvarande tillståndet går ut. Högsta domstolen tog inte upp bolagets överklagan.

Några språkliga justeringar är det enda som görs i den proposition för en tillfällig undantagslag som regeringen nu lämnar till riksdagen.

Propositionen ska snabbehandlas i riksdagen och om allt går som regeringen önskar ska lagen, med två tillfälliga ändringar i miljöbalken, kunna träda i kraft den 15 oktober.

När det har skett kan regeringen snabbt ta beslut om den ansökan som Cementa redan skriver på. Näringsministern tror att ett beslut kan tas omedelbart när lagen trätt i kraft.

Läs mer i Hemmets Vän nr 38 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Judehat i sociala medier: "Värre än vad vi trott"
BO:s rapport om porr sågas – "som nybörjare"
Orden hjälpte Kerstin genom utbrändheten
Hennes farmor började dagarna med att räkna lik
"En jättetröskel att visa sig ute med vita käppen"
Skakig resa väntar budgeten i riksdagen
Rapport: Decennier av prästers övergrepp
Så vill Kristdemokraterna bekämpa kriminaliteten
Varför får inte Kina några nobelpris?
Nästan alla danska judar klarade sig


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies