Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hon vårdar gamla hus

Veckans nummer Publicerad: 2021-09-23 16:28

– Jag gillar inte att komma med pekpinnar utan vill hellre få folk att tänka efter och hitta på egna svar. Och inspirera, säger byggnadsantikvarien Erika Åberg, aktuell som en av programledarna i SVT-serien ”Det sitter i väggarna” som nu sänder sin sjunde säsong.

När Sveriges Television förra hösten bestämde sig för att lägga ner programmet ”Det sitter i väggarna” trots miljonpublik blev reaktionerna starka. SVT sade sig vilja satsa på yngre tittare. En oväntad tittarstorm gjorde dock att man beslutade sig för att satsa på programmet ytterligare ett år.

– När vi började med det här, aldrig hade jag väl trott att jag skulle få jobba med det i sju år, säger byggnadsantikvarien Erika Åberg, som tillsammans med historikern Rickard Thunér hjälper nyfikna ägare att lära känna sitt hus och dess förflutna. Rickard guidar tittarna genom de levnadsöden som utspelat sig genom åren i bostaden och Erika reder ut husets byggnadshistoria. Hon hjälper dessutom ägarna att restaurera något i bostaden på ett varsamt och hållbart sätt.

– Alla beställningar som SVT gör lägger de bara ett år i taget. Jag har själv stått och gråtit varenda avslutningsfest: ”Kommer man någonsin att få träffa de här underbara kollegorna igen?” Det är plågsamt, fortsätter Erika Åberg.

Du har varit med från början, från 2015 – hur kom du in i programmet?

– Det är en serie som är utvecklad i Sverige. Ofta köper man annars in ett format, men här var det några personer som satt på ett produktionsbolag, som fuktade fingret och höll upp det i luften: De funderade över vad som är på gång just nu.

– År 2015 var det många byggprogram som Äntligen hemma, Bygglov och Extreme Home Makeover, som går ut på att man kommer till ett hem med kofot och motorsåg, blåser ut allting och smäller upp något nytt. Personera i produktionsbolaget funderade över varför den gryende varsamhetstanken inte återspeglades i tv.

– Folk talade om loppisar och Antikrundan gick som tåget även då, så man visste att det fanns ett stort intresse för historia och gamla föremål. Och man hade börjat tala om klimatet, även när det gällde inredning och hem, säger Erika Åberg och berättar hur produktionsbolaget bestämde sig för att göra ett pilotavsnitt som skulle sälja in idén.

– För det behövde de två programledare, ett hus och lite statister så man kunde spela in en tre minuters test som skulle visas för de potentiella köparna på SVT. Just då hade jag just sagt upp mig från min tjänst på Länsmuseet Gävleborg där jag hade jobbat i elva år.

– I början tänkte jag att jag absolut inte ville stå framför någon kamera. Jag blev toknervös av tanken. Jag skakade och kände det som att jag hade magsjuka innan de kom, jag var så blyg. Men det var ett så väldigt prestigelöst litet gäng som kom, det var inte några Bergman-fasoner där inte, fortsätter hon.

Men hur hittade de dig?

– Jag tror att de googlade helt enkelt. De hade snubblat över mitt namn dels genom att jag skrev för tidningen Gård & Torp, dels genom att jag också hade en egen blogg. Jag hade även precis startat på Instagram, säger Erika Åberg, som tillsammans med sin man stod mitt uppe i en egen renovering av den lilla gården i Gästrikland.

– Vi var mitt uppe i den då, med småbarn och en gård med väldigt stora renoveringsbehov. De visste att de ville ha en kvinna som hantverkade, det skulle inte vara ytterligare en gubbe som stod med hammare i näven, men någon som kunde byggnadsvård både i teorin och praktiken. Det hade jag med mig, dels från min utbildning men också inte minst från åren med huset.

Läs mer i Hemmets Vän nr 38 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Judehat i sociala medier: "Värre än vad vi trott"
BO:s rapport om porr sågas – "som nybörjare"
Orden hjälpte Kerstin genom utbrändheten
Hennes farmor började dagarna med att räkna lik
"En jättetröskel att visa sig ute med vita käppen"
Skakig resa väntar budgeten i riksdagen
Rapport: Decennier av prästers övergrepp
Så vill Kristdemokraterna bekämpa kriminaliteten
Varför får inte Kina några nobelpris?
Nästan alla danska judar klarade sig


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies