Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Skjutningar kommer bli det som avgör valet

Veckans kommentar Publicerad: 2021-09-16 15:00

Det har varit en mörk start på hösten. Antalet gängskjutningar fortsätter att öka och Sverige har enligt Brottsförebyggande rådet rört sig från botten till toppen i den europeiska stati­stiken. Ökningen som Sverige redovisar går inte att se någon annanstans i Europa. De två första veckorna i september visar inte heller på att trenden bryts. Tvärtom pekar allt på att 2021 blir det dödligaste året någonsin vad gäller skjutvapenvåldet.

Det är också precis ett år kvar till valet. Jag vill mena att detta blir valets stora fråga och det kan till och med bli det som avgör om nästa statsminister heter Ulf Kristersson eller Magdalena Andersson.

De borgeliga partierna har sedan gammalt högre förtroende vad gäller brott och straff. Därför vill Socialdemokraterna inte ha en konflikt i frågan och är mycket tillmötesgående till alla oppositionens förslag för att stävja gängbrottsligheten, samtidigt gör de borgerliga partierna allt för att hålla frågan levande. Alla är överens om att det behövs tuffare tag, fler poliser och längre straff.

Frågan är om det verkligen hjälper? En kristen människa vet att det är hennes tro och den inre övertygelsen som styr handlingarna. Tron och gärningarna hör samman och skapar normer. Det svåra är alltså att komma åt normerna som styr i gängen och som skapar dödliga beteenden hos de unga männen och sedan förstör grunden för vårt samhälle och tilliten mellan människor. Vi måste alltså hitta och tala om de värderingar som legitimerar våldet, inte bara mot rivaliserande gängmedlemmar, utan nu också mot barn och oskyldig allmänhet som råkar stå i vägen för kulorna. Vi behöver parallellt med detta uppmuntra värderingar som gör att vi möter varandra med respekt, håller upp en dörr för en främling, ställer oss upp på bussen när en medresenär bättre behöver vår plats eller slänger skräpet i papperskorgen – även när ingen ser.

Det är självklart så att polisen är den myndighet som bäst kan skapa ordning och gripa de livsfarliga unga männen i gängmiljöerna. Men ska vi uppnå verklig förändring, en genomgripande  normförändring, förankrad och permanent, då måste vi se till familjerna. Det är hemma, i den lilla gemenskapen, som normerna skapas. Det kommer varken Magdalena Anderson eller Ulf Kristersson att kunna ändra på.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Antisemitismen i Malmö kommer från Mellanöstern
Dags att uppfostra föräldrarna
Dådet på Husargatan kan kosta S regeringsmakten
Rädda Tim!
Det här är veckan när det tog slut
Befria Svenska kyrkan
Vaccinpass gör plats för fler gudstjänstfirare
Tillbaka till rätt rytm
De försvunna flickorna
Cementbeslutet är en katastrof


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies