Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ha beredskap - men lev i nuet

Ledare Publicerad: 2021-09-09 15:27

Denna vecka är det 20 år sedan 11 september-attackerna utfördes mot civila och militära byggnader i USA och dödade 2 996 personer. Den och många andra händelser, nationella och internationella, väcker svåra frågor. Hur kan vi förutse och förbereda oss för personliga, nationella och internationella kriser?

Vissa naturkatastrofer, politiska skeenden eller händelser i enskilda människors liv kan i viss mån förutses och motverkas. Men vi ska nog vara tacksamma att vi inte vet allt om framtiden, hur svåra konsekvenserna än kan bli av olika katastrofer. Vi skulle antagligen gå under av ångest om vi visste allt som kan drabba individer och mänskligheten i stort.

Hur väl förberedd man än tror sig vara, visar det sig närmast  omöjligt att överblicka och fatta de rätta besluten i svåra nationella och internationella frågor. Det visar inte minst händelserna i Afghanistan.

När politiska kriser uppstår, men även vid kris på det personliga planet, väcks alltid i efterhand frågor. Kunde vi förutsett detta? Kunde vi handlat annorlunda? I en del fall är svaret ja, men i andra sammanhang får vi leva med att vi nog inte kunde förutse händelser som skakat våra nationer.

Vår värld, men också våra egna liv, är sårbara. Därför måste vi hitta förhållningssätt att hantera denna otrygghet. Klassiska ord som ”Bekymra er inte om morgondagen, för var dag har nog av sina egna bekymmer”, handlar om att inse att vi fått utrustning främst för den här dagens bekymmer, som om möjligt inte ska förbrukas på oro för allt som ligger framåt i tiden och som vi ändå inte kan påverka.

När omskakande händelser av politisk natur inträffar, men också i andra sammanhang, letar vi gärna efter någon som vi kan utkräva ansvar av. Ibland går det – och ska göras – men i andra fall måste vi helt enkelt acceptera att livet och framtiden är ganska oförutsägbara.

Det är nödvändigt att ha en viss beredskap för framtida händelser, men det är minst lika viktigt att försöka leva i nuet och njuta av allt det vackra, positiva och varma som finns i vår värld och i våra relationer människor emellan.

De senaste två årens pandemi har givit många av oss insikter vi förut inte ägnade någon större uppmärksamhet. Uttrycket ”hemester” är ett nyskapat ord i en tid då vi inte kunnat resa och spendera pengar på upplevelser långt hemifrån. Många har förvånats över hur läkande, härlig och rogivande en stilla stund vid ett porlande vattendrag eller den tystnad som naturen bjuder vid solnedgången i strandkanten kan vara. Vi behöver träna ögat, örat och andra sinnen att njuta av sådant som vi tidigare enbart sökte i avlägsna semestermål.

En del av oss tänker att så är lätt att säga för den som har ett vackert hem och ett överflöd av mat, kläder och prylar. Men sanningen är ofta den att förnöjsamhet över det som inte är överflöd kan också vara oerhört läkande.

Vetenskapsmannen har i sin forskning lärt sig att många av livets gåtor kan få sin lösning i det nära perspektivet. Ibland kan det vara betydelsefullt också för den som inte är forskare att stanna upp och begrunda vad vi har precis ”runt hörnet”.

Det finns alltid en fara i en flyktmekanism, vare sig den handlar om häftiga fester, högt tempo av upplevelser eller en ständig konsumtion av allt nytt.

Kanske pandemin lärt oss något om ett lite annat livstempo när rastlösheten i upplevelser får bytas mot stillhet och reflektion. En god bok, ett vackert musikstycke, ett stilla samtal med goda vänner är ibland bortglömda oaser.

Hemmets Vän 9 september 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Rekordhög långtidsarbetslöshet - på sikt ett hot mot välfärden
Lärdomar i en ny tid?
Restriktionerna borta - covid-19 är kvar
Stora krav och svåra val
Välkommen satsning mot antisemitism
Bara så kan vi få bukt med grova brottsligheten
En utmanande politisk bomb
Oviss framtid i Afghanistan
Otrygghetens tid
Pandemin visar vägen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies