Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det här är veckan när det tog slut

Veckans kommentar Publicerad: 2021-09-09 15:25

I tisdags meddelade socialminister Lena Hallengren att regeringen kommer att häva de sista restriktionerna om tre veckor. Det kommer inte längre att finnas några begränsningar för hur många som får samlas i kyrkor och församlingssalar. Det blir fritt fram att anordna konserter i kyrkor, hålla stora bröllopsfester och alla kan komma på begravning. Men framförallt – vi får fira gudstjänst tillsammans igen, precis som tidigare!

När september blir oktober kommer vi kunna återgå till ett normalt liv. Det betyder också att diskussionen om vaccinpass är över. Debatten bland kristna om vaccinpassen skulle ha inneburit en sortering av människor är slut, precis som frågan nu mister sin politiska sprängkraft. Moderaterna och Kristdemokraterna hade laddat för att strida för passens införande, men det blir inget av det.

Att summera vad pandemin och restriktionerna inneburit för församlingarna, det låter sig inte göras i korta kolumner som denna. Det är många som dött och ännu fler som kämpar i efterdyningarna av sjukdomen med så kallad långtidscovid. Vi känner alla någon som drabbats. Det är många medlemmar som fattas oss.

Ska vi säga något positivt är det att den mest påtagliga förändringen är att vi tagit till oss de möjligheter som den filmade och internet­sända gudstjänsten innebär.

På många sätt är det en glädjens vecka. Det är åtskilliga pastorer och musikansvariga som söndagen den 3 oktober kan återgå till att skapa och arbeta för ett möte med Gud i enbart det fysiska kyrkorummet, istället för att parallellt med gudstjänst med fåtalet deltagare samtidigt producera en digital sändning för internet. Vilken lättnad. Även om de digitala sändningarna varit till välsignelse för många är det ändå i den verkliga gemenskapen, i rummet, som Gud möter oss.

Om tre veckor är det över! Låt oss nu längta och låt oss fira söndagen den 3 oktober. Jag tackar Gud för att församlingarna kan leva vidare.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

De ortodoxa har rätt – som vi firar så tror vi
Ska barn få välja sitt kön?
Jag längtar efter en kyrkans Magdalena
De spår vi lämnar efter oss
Bättre moral efterfrågas
Sätt stopp för barnhemmen
Antisemitismen i Malmö kommer från Mellanöstern
Dags att uppfostra föräldrarna
Dådet på Husargatan kan kosta S regeringsmakten
Rädda Tim!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies