Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Han är fortfarande en hjälte för många"

Veckans nummer Publicerad: 2021-09-09 15:15

Hur hade världen sett ut om John F Kennedy hade fått leva? Skulle han ha släppts fram som världsledare idag – med den komplexa natur han hade? Och hade han varit lika stor idag om han inte hade dött på det dramatiska sätt som han gjorde? Historikern Bengt Liljegren har skrivit den första svenska biografin om den amerikanske presidenten John F Kennedy på mer än 50 år. Han samtalar med Hemmets Vän om spänningen mellan religion, moral och otrohet.

Det är mer än en politisk kommentator som dragit parallellerna men också motsatserna mellan John F Kennedy, som var USA:s 35:e president, och Joe Biden, som 60 år senare tillträdde som USA:s 46:e president i januari 2021. Båda katoliker, båda irländare och båda demokrater med ett fokus på utrikesfrågorna. Bidens opinionssiffror har aldrig varit så låga som idag – ändå är han fortfarande mer populär än föregångaren Donald Trump var under de fyra åren som president. John F Kennedy har dock beskrivits som själva urtypen av en amerikansk president.

En hjälte

– Kennedy har varit en hjälte för många och är det fortfarande idag. I en opinionsundersökning förra sommaren kom han som nummer tre bland alla amerikanska presidenter, säger historikern och läraren Bengt Liljegren som nyligen kom med den första biografin på svenska om John F Kennedy på mer än 50 år.

Bengt Liljegren har haft stora framgångar med sina biografier om exempelvis Karl XII, Alexander den Store, Adolf Hitler och Winston Churchill. Men varför valde han att skriva om just John F Kennedy?

– Grunden är att jag så klart är intresserad av spännande liv. Men också vad makt gör med människor, det tycker jag är fascinerande. Hur det påverkar människor, psykologin bakom personligheten, förklarar Bengt Liljegren.

Lucka i bokhyllan

– Jag skriver bara om sådant där jag tycker att det finns en lucka i bokhyllan. Margaret Thatcher kom det exempelvis en jättespännande bok om för tre år sedan. Det finns en fantastisk biografi om Selma Lagerlöfs liv som heter ”Jag vill sätta världen i rörelse”. Och likadant finns en superbra biografi om Stalin på svenska. Men ingen om John F Kennedy sedan 1966.

– En av mina andra käpphästar är att lyfta fram att allt är inte svart eller vitt. Jag tar inte moralisk ställning – jag skriver inte läsaren på näsan och säger: Det här var ju hemskt. Det överlåter jag åt läsaren att avgöra.

John F Kennedy, eller Jack Kennedy, fick inte ett särskilt långt liv, han blev 46 år – han föddes 1917 och dog 1963. Ändå är han ganska komplex?

– Han uppfostrades med en sträng katolsk moral, där du ska följa reglerna. Han gick i kyrkan varje söndag från att han var ett litet barn och han kunde verkligen sin bibel. Ändå bedrog Jack Kennedy sin hustru Jackie notoriskt. Det blev både ock. Sedan kunde han vara väldigt moraliskt rättrådig genom att hjälpa vänner och bidra till att de svartas rättigheter förbättrades.

Läs mer i Hemmets Vän nr 36 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Cementa: Regeringen kör över lagrådet
Livet efter Merkel - vem ska nu bossa i EU?
Biskop: Det här är en varningssignal
Hon vårdar gamla hus
Sverige världsbäst på att återvinna tomburkar
Löfven till hårt angrepp mot SD-samarbete
EU: Vi kan göra det omöjliga
Från ifrågasatt till hyllad odlingsform
Partiledare laddar för en het höst
Världens största bilmarknad är Kina


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies