Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Bara så kan vi få bukt med grova brottsligheten

Ledare Publicerad: 2021-09-03 11:10

Ungdomar som går runt i skottsäkra västar. Tomma lekplatser och inställda fotbollsträningar, eftersom det inte är säkert för barn och unga att ta sig fram och tillbaka till träningen. Är det en scen från Kabul efter talibanernas maktövertagande? Nej det handlar om Stockholms förorter på tisdag morgon, efter att det skett fyra ytterligare skjutningar under måndagsnatten. I skrivande stund resulterade dessa skjutningar i en död och flera skadade. 

Sverige brukar traditionellt, tillsammans med de andra nordiska länderna, beskrivas som trygga länder med hög tillit. Tyvärr blir det allt svårare att upprätthålla den bilden.

Sverige toppar tvärtom den europeiska statistiken när det gäller antal skjutningar, antal skadade på grund av skjutningar samt antal dödsfall på grund av skjutningar. Vi ligger i dag i nivå med länder i forna Jugoslavien, som länge varit kända för otrygghet och organiserad brottslighet.

Samtidigt är Sverige tredje från botten när det gäller antalet poliser per 100 000 invånare. Det är bara Finland och Danmark inom EU som har färre poliser än Sverige. Och då räknar vi det totala antalet anställda inom polismyndigheten. Antalet faktiska poliser är färre. Sveriges 201 poliser per 100 000 invånare kan jämföras med Tysklands 300, Spaniens 320 och Frankrikes 360 poliser. (Enligt statistik från Eurostat.) 

Problemet är alltså att Sverige har få poliser som ska utreda allt fler grova brott. Det är en orimlig ekvation. Den går inte ihop. 

Detta drabbar framför allt dem som bor i de utsatta områdena. Det är i dessa områden som otryggheten sprider sig. Det är i deras källare och närbutiker som knark säljs öppet. Det är i deras trapphus som skjutningar sker. Från början på kvälls- och nattetid. Under senaste året har flera skjutningar skett mitt på dagen. 

Antalet poliser har blivit fler, upprepas från regeringen. Och visst, det är sant. Men befolkningen har vuxit också, så i förhållande till befolkningen är det inte någon större skillnad. Samtidigt har den grova brottsligheten ökat kraftigt.

Lagarna har blivit tuffare, upprepas från regeringen. Vilket är sant även det. Men vår lagstiftning är framtagen i ett helt annat samhällsklimat och illa anpassad till en situation där tonåringar går runt med automatvapen och där klaner bekämpar varandra på öppen gata. 

Sveriges rättsväsende behöver förstärkas, kraftigt. Det handlar om polisen, om tullen, om domstolar och fängelser.

Långsiktigt sociala insatser behövs också. Det är grunden för att bekämpa grogrunden för den organiserade brottsligheten. Lugn och trygghet behöver återföras till alla delar av landet, och då krävs en kraftfull ökning av hela rättsväsendet. 

Tiden för partipolitisk käbbel måste vara förbi. Vad som krävs är en blocköverskridande överenskommelse i riksdagen om en kraftfull förstärkning av hela rättsväsendet.

Hemmets Vän 2 september 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Liberalerna på väg att bli större än Centern i valet
Valrörelse utan dolkar?
Försoning väg ur våldsspiral
Värna Sveriges kristna helgdagar
Återupprätta Sverigebilden
Vad kan svensk sjukvård lära av möbeljätten Ikea?
Nödhjälp och nya tankar
Sommarsverige – när landet är som bäst
Balans efter studentyran
Krisen är över – men den politiska cirkusen fortsätter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies