Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Befria Svenska kyrkan

Veckans kommentar Publicerad: 2021-09-03 11:06

Inför det kommande kyrkovalet i Svenska kyrkan den 19 september har jag fördjupat mig i Svenska kyrkans statistik. Kyrkan mäter och offentliggör både antalet gudstjänstbesökare och medlemmar. Här finns också siffror på antal församlingar och sammanslagningar av församlingar, kyrkan kallar dem storförsamlingar eller storpastorat.

Det som tydligt framkommer är att faktiskt alla siffror pekar åt fel håll. Det är inte roligt att skriva det här, men det är sanningen. Antalet gudstjänstfirare, eller gudstjänstbesök som statistikerna i kyrkan kallar dem – kanske symptomatiskt för problematiken med negativa trender? – har halverats sedan 90-talet. 80 procent av församlingarna har färre än 20 gudstjänstfirare en genomsnittlig vecka.

Det förvånar mig att det inte talas mer om detta inom Svenska kyrkan eller medier närstående till kyrkan. Att inse att det är kris är första steget till förändring. Man måste ha sjukdomsinsikt för att kunna hitta rätt behandling.

Så vad borde göras? För det första tror jag att partipolitiken behöver förändras. ”Politik är att vilja”, sa Palme. Men det är ju fel. Politik handlar om hur livet ska levas, och hur vi ska göra det tillsammans. Tyvärr har politik i Svenska kyrkan blivit synonymt med de politiska partierna – helt absurt, förstås – och inte hur livet ska levas. Om Svenska kyrkan skulle bli politisk på riktigt, då skulle den erbjuda pånyttfödelse och livsförvandling. Den skulle berätta på plakat att Gud ser dig, Gud är god och det var hans vilja att just du skulle få ha liv. Låt oss rösta på partier som vill pånyttfödelse och andlig förnyelse. Låt Svenska kyrkan ägna sig åt människors liv och hur ett kristet liv kan levas.

För det andra tror jag att det är viktigt att gudstjänsterna i Svenska kyrkan förändras i grunden. Här skulle kyrkan kunna snegla på andra lutherska samfund, som till exempel Anglikanska kyrkan i Storbritannien som tagit till radikala grepp för gudstjänsten och kyrkorummet. Den kyrkovana besökaren behöver förstå det hon är med om för att kunna ta det till sig. Det gäller både tilltal, riter, musik och läsningar.

För det tredje, och det är det viktigaste, utan en öppenhet för Anden går det inte. Det kyrkan erbjuder, och som inte finns någon annanstans, är direktkontakt med Gud genom tillbedjan och människor som tror. Det går inte att vända en negativ trend så omfattande som Svenska kyrkans om inte fler församlingar öppnar för personliga andliga erfarenheter i gudstjänsten! Andlig förnyelse har möjliggjorts på flera håll, bland annat i Clara och Katarina kyrkor i Stockholm och inom OAS-rörelsen, men dessa frön, för de är alltjämt marginalskeenden inom kyrkan, måste få tjäna som inspiration för fler församlingar.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Rädda Tim!
Skjutningar kommer bli det som avgör valet
Det här är veckan när det tog slut
Vaccinpass gör plats för fler gudstjänstfirare
Tillbaka till rätt rytm
De försvunna flickorna
Cementbeslutet är en katastrof
Bekväm, men irriterande "fluga"
Larmet går
Glädjande lättnader


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies