Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

På flykt i Afghanistan utan vatten och mat

Veckans nummer Publicerad: 2021-09-03 11:02

Efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan håller situationen på att utvecklas till en humanitär kris, varnar FN. Vid en av gränsövergångarna till Iran väntar just nu drygt 5 000 personer på att släppas in i landet, och för varje dag blir de allt fler.

– Vi har ingen mat, inget vatten, ingenting, säger ”Isak”, som för fem dagar sedan flydde med sin fru undan talibanerna.

Före årets slut kan ytterligare upp till en halv miljon männi­skor ha lämnat landet. Dessutom är miljoner människor på flykt inom Afghanistan. Många flyr mot Pakistan men också mot Iran – där det sedan tidigare bor över två miljoner afghaner. Enligt UNHCR hade den 23 augusti över 550 000 afghaner tvingats lämna sina hem hittills i år.

”… Tragedin som har utspelat sig kommer inte att vara lika synlig (efter att flygevakueringarna avslutats). Men det kommer fortfarande att vara verklighet varje dag för miljoner afghaner. Vi får inte vända ryggen till”, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi i ett uttalande häromdagen, enligt TT.

Vid gränsen till Iran

En av dem som flyr är ”Isak”, som egentligen heter något annat, som för några år sedan kom till Sverige där han också blev en kristen. För tre år sedan utvisades han av Migrationsverket som inte trodde på hans konvertering.

– Det är svårt för mig att berätta hur jag har kunnat klara mig i Afghanistan. Men nu har talibanerna en lista över personer som de söker efter, som de uppfattar som otroende. Det är fem dagar sedan vi började fly, men nu här vid gränsen så är vägen stängd till Iran.

– Vi är fortfarande i Afghanistan och väntar på att de ska öppna gränsen så vi kan komma vidare. Iran är också svårt för oss, men det är ändå bättre än att riskera att dödas, säger han till Hemmets Vän och berättar hur kristna dödas i många av provinsstäderna. I städer som Herat eller Kabul grips de och sätts i fängelse.

– Jag vet inte varför de jagar oss kristna i Afghanistan. Min fru är verkligen rädd, och det är jag också. Hon har knappt kunnat äta för hon tänker på vad som ska hända. Vem kommer att hjälpa oss? Vi har ingenting och vi måste lämna landet. Men vi talar mycket om att Jesus kommer att hjälpa oss, säger ”Isak”.

Läs mer i Hemmets Vän nr 35 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Cementa: Regeringen kör över lagrådet
Livet efter Merkel - vem ska nu bossa i EU?
Biskop: Det här är en varningssignal
Hon vårdar gamla hus
Sverige världsbäst på att återvinna tomburkar
Löfven till hårt angrepp mot SD-samarbete
EU: Vi kan göra det omöjliga
Från ifrågasatt till hyllad odlingsform
Partiledare laddar för en het höst
Världens största bilmarknad är Kina


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies