Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi känner oss besvikna, till och med svikna …"

Veckans nummer Publicerad: 2021-09-02 15:49

– Be för oss! Det är det enda som afghanska kristna faktiskt ber omvärlden om, säger Peter Paulsson, Open Doors Sverige. Sedan talibanerna tagit över Afghanistan är oron stor för de kristnas situation. Landet var redan innan tvåa på Open Doors årliga lista över länder där kristna förföljs, hack i häl på Nordkorea som toppar listan sedan 20 år tillbaka. Nästa år kan Afghanistan vara i topp.

Tumultet på Kabuls flygplats under de sista dagarna av amerikansk närvaro i Afghanistan har stått i centrum för världens medier under de senaste veckorna. Sedan talibanerna tog över kontrollen den 15 augusti har hundratusentals försökt ta sig ut ur landet. Talibanerna firar segern över USA och utlovar försoning med omvärlden. Men i Kabul har musiken tystnat – Afghanistan anpassar sig till de nya herrarna trots att några generella förbud mot offentlig underhållning inte utfärdats.

En rad pastorer i Sverige vädjade i veckan i en debattartikel i Aftonbladet om en evakueringsplan för de konvertiter som Sverige utvisat till Afghanistan. Enligt uppgifter från svenska församlingar kan det handla om minst 400 konvertiter under de senaste åren, säger pastorerna och pekar på hur farligt det är för kristna i landet efter att talibanerna tagit över.

Hjälpinsatser

Flera amerikanska hjälporganisationer försöker hjälpa kristna att fly från landet. Den konservativa medieprofilen Glenn Beck, som leder The Nazarene Fund och själv befinner sig i Mellanöstern, säger att de sedan i måndags hjälpt över 5 000 kristna att fly från Afghanistan. The Nazarene Fund uppgav häromdagen att de hade 20 flygplan i Afghanistan och att de samlat in 28 miljoner dollar för aktionen.

– Sedan USA och de allierade styrkorna kom in i landet 2001 har situationen för de kristna i Afghanistan försämrats radikalt. Det har blivit ännu värre, säger Peter Paulsson, Open Doors Sverige, som tillsammans med medarbetaren Jenny Tegnér möter Hemmets Vän för att berätta om läget i landet.

Afghanistan är tvåa på Open Doors årliga lista över de länder där kristna förföljs och förtrycks mest. Bara tiondelar bakom Nordkorea som under 20 år toppat listan. Nästa år kan Afghanistan toppa listan, enligt Peter Paulsson.

– År 2001 låg de på tredje plats. Men det går inte att jämföra rakt av. En tydligare bild får man om man jämför poängsatserna. Afghanistan har gått från 56 poäng på listan år 2001 till 94 poäng år 2021, alltså en ökning med nära 38 poäng under  20 års utländsk närvaro, fortsätter han.

– Talibanerna tog makten från kommunismen och ryssarna 1995. De hade makten till 2001. Då gick USA in och har varit där sedan dess. Trots det har förföljelsen nästan fördubblats. Men det har ändå funnits en västerländsk närvaro som ändå gett någon form av hopp.

– ”Vi känner oss besvikna, till och med svikna. Det är som om allt är borta. Det enda vi har kvar nu är Jesus Kristus. Det enda som finns kvar, det är Emmanuel – Gud med oss”, säger de kristna nu till oss i Open Doors.

– På ett sätt kan man tänka: Ju mer insatser vi gör, desto bättre. Men det är den förföljda kyrkan som talar om för oss i Open Doors vad vi ska göra. Och de säger enbart: Be för oss! De menar att bön inte är en nödlösning, inte ett sämre alternativ till att gå in och göra insatser. Utan att be är det bästa vi kan göra. Bön går rakt in i de här situationerna och Gud vet precis vad de behöver. Om vi som kristna i väst tar till oss detta och förstår det så är det gott nog. Hade de sagt något annat hade vi lagt till det också, fortsätter Peter Paulsson.

Läs mer i Hemmets Vän nr 35 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Cementa: Regeringen kör över lagrådet
Livet efter Merkel - vem ska nu bossa i EU?
Biskop: Det här är en varningssignal
Hon vårdar gamla hus
Sverige världsbäst på att återvinna tomburkar
Löfven till hårt angrepp mot SD-samarbete
EU: Vi kan göra det omöjliga
Från ifrågasatt till hyllad odlingsform
Partiledare laddar för en het höst
Världens största bilmarknad är Kina


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies