Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

De vill lyfta synen på åldrande

Veckans nummer Publicerad: 2021-09-02 15:31

Fyra frågor till Maja Cederhammar, Lovisa Olsson och Henny Olsson om att mer ta vara på de äldres erfarenheter.

En pensionerad sjuksköterska, en biokemist/civilingenjör och en närmare 100-årig professor emeritas vill lyfta samhällets syn på äldre, inte minst kvinnor. Mer uppskatta deras kompetens och livserfarenhet. Dessutom förstå vikten av humor för ökad livskvalitet.

– Efter att passerat 70-strecket upplever många att det  bara är personnumret som gäller vid kontakt med sjukvård och myndigheter. Ledsamt.

Tre kvinnor. Tre erfarna kvinnor. Den ena sjuksköterska med lång yrkeserfarenhet, Maja Cederhammar. Den andra civilingenjör i biokemi, Lovisa Olsson. Den tredje professor i omvårdnadsforskning och som nu är runt 96-strecket i ålder, Henny Olsson.

Inom kort kommer de ut med en bok om åldrande, respekt för livserfarenhet och humor.

De propagerar nu för att samhället ska få mer förståelse för den enorma erfarenhet som finns i gruppen pensionerat yrkesfolk. Inte minst vårdfolk.Och de tre talar med gemensam mun.

De menar att män och kvinnor i det de kallar äldreåren har med sig en stor erfarenhet av livet. ”I all ödmjukhet förstår man, vet och kan det mesta –utan att förhäva sig.”

– Ordet gammal, som egentligen är ett vackert ord, är det många som ryggar inför. Tyvärr.

Det finns också språkliga barriärer. De yngre har lärt sig den moderna svenskan. De äldre använder det språk de växte upp med.

De exemplifierar med läraren som hade religionsundervisning och frågade vad en frestelse är? En kille räcker upp handen och säger: – Den är gjord av potatis, ansjovis och lök.

Nämn ett exempel på okunskap vad gäller samhällets syn på äldre?

– Hur många inom hälso- och sjukvården har kunskap om en hur en frisk 90-åring ska uppföra sig? En 90-åring har aldrig varit det tidigare därför vet han /hon inte hur man ska må. Det vet nog inte doktorn eller sjuksköterskan heller eftersom all statistik, både inom hälsovård och övriga undersökningar, ofta slutar vid åldrarna 80–85.

Hur beskrivs äldre kvinnor av samtiden?

– Både inom skönlitteraturen och media är bilden ofta negativ. Speciellt äldre kvinnor anses fortfarande vara humorlösa.

– Men att åldras med bibehållen hälsa och livstillfredsställelse betyder faktiskt att få behålla och kunna utnyttja sin humorpotential.

– Många forskare, till skillnad mot den breda synen i samhället, menar att livskvaliteten ofta ökar med stigande mognadsgrad. Däremot minskar den när man kommer till övermognadsstadiet.

Läs mer i Hemmets Vän nr 35 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Cementa: Regeringen kör över lagrådet
Livet efter Merkel - vem ska nu bossa i EU?
Biskop: Det här är en varningssignal
Hon vårdar gamla hus
Sverige världsbäst på att återvinna tomburkar
Löfven till hårt angrepp mot SD-samarbete
EU: Vi kan göra det omöjliga
Från ifrågasatt till hyllad odlingsform
Partiledare laddar för en het höst
Världens största bilmarknad är Kina


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies