Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

En utmanande politisk bomb

Ledare Publicerad: 2021-08-26 16:14

Det kom som en bomb i sensommartid. Stefan Löfven avgår som statsminister och partiledare. Någon lugn start på höstens riksdagsarbete i september blir det knappast. I början av november avgår Stefan Löfven och den s-märkta partikongressen väljer en efterträdare. Sedan 1932 har Sverige i mer än 70 år haft socialdemokratiska partiledare och statsministrar. I kampen om ledarskapet och statsministerposten säger många socialdemokrater: Nu är det dags för en kvinnlig partiledare och statsminister. Efter 100 år sedan vi fick kvinnlig rösträtt är Sverige det enda nordiska land som inte haft en kvinnlig statsminister. Men många ledaregenskaper ska falla på plats trots att socialdemokraternas storhetstid efter riksdagsval är över.

En kvinna som partiledare och statsminister finns goda exempel på i Europa. Storbritanniens Margret Thatcher, kallad järnladyn, ledde som konservativ partiledare det brittiska riket i tolv år. I Europa är det annars den tyska kristdemokraten An­gela Merkel som profilerat sig starkast. Hon styrde sina tyska medborgare i 13 år och var partiledare i 18 år. Med sin uppväxt i forna Östtyskland och behärskande flytande ryska blev hon en viktig motkraft mot Putins Ryssland.

Det bräckliga parlamentariska läge som råder i Sverige gör det svårt för en ny partiledare att hitta handlingsutrymme för viktiga reformer. Riksdagsvalet 2018, med 129 dagar innan en ny fungerande regering kunde bildas, är skrämmande exempel på sårbarheten.

Koalitioner mellan olika partier för att bilda en majoritet har vi fått vänja oss vid i Sverige och så också i flera europeiska länder. Ingen avundas en ny socialdemokratisk partiledare som likt försommarens regeringskris kan hamna i en gisslansituation, där mindre partier kan skaka nationen trots jämförelsevis få riksdagsmandat.

Stefan Löfven har fått höra berömmande ord att han visat ödmjukhet, villighet till lyssnande och att han är en god förhandlingsledare. Det är grundläggande egenskaper också för en ny ledare.

Med tänkbar flyktingström från Afghanistan och låsta spänningar i Turkiet och Grekland med obarmhärtiga flyktingläger, krävs både förhandlingsvilja, varmt hjärta och klarsynthet för en ny svensk statsminister. Denna, man eller kvinna, utmanas i sitt ledarskap av stora inrikespolitiska frågor som integrationen, vårdköerna, våldet på våra gator, elbristen och mycket annat. Ingen avundsvärd uppgift som kan förorsaka många sömnlösa nätter. Att dessutom besitta skarpa förhandlingserfarenheter för Europasamarbetet gör det inte lätt att fokusera och prioritera.

Var kommer civilsamhället och kyrkornas folk, som gjorde heroiska insatser under flyktingkrisen 2015, att finnas denna höst och fram till riksdagsvalet 2022? Blir de, och får de vara, en skarp samvetsröst politikerna lyssnar på när Sveriges många svåra politiska frågor behöver få en lösning?

Hemmets Vän 26 augusti 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Liberalerna på väg att bli större än Centern i valet
Valrörelse utan dolkar?
Försoning väg ur våldsspiral
Värna Sveriges kristna helgdagar
Återupprätta Sverigebilden
Vad kan svensk sjukvård lära av möbeljätten Ikea?
Nödhjälp och nya tankar
Sommarsverige – när landet är som bäst
Balans efter studentyran
Krisen är över – men den politiska cirkusen fortsätter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies