Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vaccinpass gör plats för fler gudstjänstfirare

Veckans kommentar Publicerad: 2021-08-26 16:10

Sedan juni finns de digitala vaccinpassen inom EU. De går att ladda ner till mobilen och är tänkta att underlätta resandet mellan EU-länderna genom att kravet på karantän då försvinner. Den som är vaccinerad med två doser kan styrka det och därmed passera mellan länderna.

Från Moderaterna kommer nu ett förslag för att införa liknande regler som finns i Frankrike. Där används vaccinpass för att komma in på biografer, caféer och restauranger – helt enkelt ett säkert sätt att visa att man är vaccinerad och därmed minska smittspridningen. Samtalet kommer nu till Sverige. Regeringen för nu diskussioner om införandet vid kulturevenemang. Det skulle kunna öppna för att fler skulle få komma in. Är alla deltagare vaccinerade kan fler samlas utan risk för smittspridning.

För närvarande gäller att för offentliga arrangemang inomhus, där deltagare inte har en anvisad sittplats, får max 50 personer delta. Om det däremot finns en anvisad sittplats, alltså att folksamlingen inte är stående eller minglar i ett rum, är begränsningen 300 personer.

För en kyrka skulle alltså vaccinpass möjliggöra att fler kan samlas.

Kritiken från kyrkorna mot förslaget handlar om att kontrollen av vem som är vaccinerad och inte, skulle innebära en inskränkning av religionsfriheten.

Jag vill hävda att vaccinpass under en övergångsperiod är en utmärkt idé. För det första är det väldigt få församlingar som berörs. Hur många kyrkor samlar 300 på en söndagsgudstjänst? Inte många. I hela landet rör det sig uppskattningsvis om färre än tio församlingar. Ett tiotal församlingar behöver alltså med rådande regler begränsa antalet gudstjänstfirare till 300. Skulle ett vaccinpassobligatorium införas skulle de kunna samla fler.

För det andra är 80 procent av patienterna på intensivvårdsavdelningarna innevarande vecka ovaccinerade. Samtidigt som det finns gott om tider för vaccination. Flera mottagningar tvingas slänga doser vid dagens slut eftersom de inte gått åt.

Det vore märkligt om kyrkor och församlingar skulle vara de institutioner som sprider covid när resten av samhället månar om vaccination i solidaritet med varandra. Än märkligare vore det om kristna församlingar skulle behöva argumentera emot vaccination. Som kristen borde det vara en självklarhet att vaccinera sig i solidaritet med sköra och svaga människor. Vaccinpass kan inte vara ett problem i kyrkan.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Rädda Tim!
Skjutningar kommer bli det som avgör valet
Det här är veckan när det tog slut
Befria Svenska kyrkan
Tillbaka till rätt rytm
De försvunna flickorna
Cementbeslutet är en katastrof
Bekväm, men irriterande "fluga"
Larmet går
Glädjande lättnader


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies