Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tillbaka till rätt rytm

Veckans kommentar Publicerad: 2021-08-19 16:27

Att vara kyrka är att göra samma sak hela tiden. Vi möts, firar gudstjänst, firar nattvard och har gemenskap. Så har kyrkan alltid gjort. Samma evangelium predikas i varje tid, vi förklarar och uttolkar evangeliet med Andens ledning och med den kunskap varje generation har. Men samma sak händer i varje gudstjänst i varje tid: Ordet och brödet, synden och nåden.

Samtidigt är den här hösten väldigt olik alla andra. Efter att inte ha firat gudstjänst på ett och ett halvt år, inte mötts eller firat gudstjänst tillsammans, fysiskt i ett rum, ska vi nu hitta tillbaka till livsrytmen i våra församlingar. Scoutledare ska samla sina grupper. Söndagsskola som legat nere ska återstarta. Gudstjänster planeras och förberedas. Kören ska börja öva igen. Kanske måste undervisningsmaterial eller kaffe köpas? Det är mycket som ska hända på kort tid.

Efter ett så långt uppehåll som arton månader är det viktigt att vi aktivt söker upp och kontaktar varandra inför höstens nystart: Ring eller sms:a runt och hälsa Välkommen tillbaka till kyrkan, låt alla ledare få veta att de är viktiga och behövda och framför allt – gör alla ledare delaktiga i församlingens vision igen.

Sanningen är att vi lever i en tid där antalet församlingar minskar och vi blir äldre i församlingarna. Vi har därför inte råd att tappa fart eller riktning efter en pandemi där allt stått still.

Equmeniakyrkan tog i våras fram en strategi för höståterstarten av församlingar. Den är mycket bra. ”Bjud in till förbön för varandra. Be för nya djärva initiativ där nya möjligheter öppnar sig. Läget för många av Guds församlingar är allvarligt. Vi behöver nå ut längre och bjuda in fler att ta emot Guds nåd och frälsning. Vi har därför inget att förlora. Vi får släppa loss Guds Ande och den kreativitet, den glädje och den humor som finns i oss och i församlingen. Vi är den levande och skapande Gudens folk! Vi får och kan ge oss hän till Guds verk. Världen och människorna behöver oss, speciellt i tider av oro och kriser.”

Varför är detta så viktigt? För att den enda missionsstrategi för världen Gud har till buds stående är församlingen. Det är vi som är hans plan. Församlingen är hans missionsorganisation på jorden och vi är satta att göra samma sak som generationer före oss gjort. Samma sak igen och igen, fira gudstjänst, fira nattvard och vårda gemenskapen. Låt oss nu därför öppna upp församlingarna – för världens skull.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Rädda Tim!
Skjutningar kommer bli det som avgör valet
Det här är veckan när det tog slut
Befria Svenska kyrkan
Vaccinpass gör plats för fler gudstjänstfirare
De försvunna flickorna
Cementbeslutet är en katastrof
Bekväm, men irriterande "fluga"
Larmet går
Glädjande lättnader


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies