Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Stor arbetslöshet – främst bland kvinnorna

Veckans nummer Publicerad: 2021-08-19 16:18

Bara en tredjedel av syrierna boende i Sverige är självförsörjande. Mindre än hälften har ett jobb och långtidsarbetslösheten i gruppen ökar.    

– Det är tuffa villkor på arbetsmarknaden, särskilt för utomeuropéer, säger Ahmed Abdirahman, grundare av Stiftelsen The Global Village.

Kriget i Syrien har gjort att antalet människor med syriskt ursprung under 2010-talet har vuxit till den största invandrargruppen i Sverige. I dag bor omkring 250 000 personer i Sverige som har sina rötter i Syrien.

Stiftelsen The Global Village har låtit Statistiska central-byrån (SCB) ta fram och analysera statistik kring levnadsförhållanden i gruppen svensk-syrier, det vill säga personer som är födda i Syrien eller som har minst en förälder som är född i Syrien. Rapporten kartlägger hur de bor, hur deras ekonomi ser ut, hur många som har jobb och hur det går för ungdomarna i skolan.

– Det är stor skillnad i levnadsförhållanden hos utrikesfödda inom Europa och utrikesfödda från länder utanför Europa, säger Ahmed Abdirahman, vd och grundare på Stiftelsen The Global Village.

Siffrorna visar att bara en tredjedel av svensksyrierna är självförsörjande, att mindre än hälften av vuxna svensksyrier har ett jobb och att långtidsarbetslösheten bland dem ökar.

Sämst för kvinnorna

Många av de syrier som kommit till Sverige har varit i 25- till 30-årsåldern och snabbt skaffat barn. 

Effekten har varit att kvinnorna stannar hemma i högre grad än männen och kommer efter vad det gäller att lära sig svenska och komma in på arbetsmarknaden.

Generellt kan man dra en skiljelinje mellan personer som är födda i Syrien och dem som har syriska föräldrar men är födda i Sverige, samt mellan dem som kommit till Sverige på 1980-talet och dem som kom under flyktingkrisen runt 2015. De som är födda i Sverige och de som bott här länge har högre utbildning, högre lön och är i lägre grad arbetslösa, visar rapporten.

En av de syrier som flydde till Sverige i början på 1980-talet är Fayez Chahrstan, ordförande för Syriska riksförbundet. Han tycker att rapporten till viss del är missvisande eftersom siffrorna är från 2018 och 2019. Många som då var helt nyetablerade i Sverige har i dag jobb eller är i utbildning.

Läs mer i Hemmets Vän nr 33 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies