Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Internationellt stöd behövs om Afghanistan ska förbli fritt"

Veckans nummer Publicerad: 2021-08-12 15:31

– Det är oroande. Man vill vara positiv i grunden. Men ska man vara realist så blir man pessimist, säger Lars O Molin, förbundsordförande för Kristdemokraternas seniorförbund och tidigare kommunfullmäktiges ordförande i Örebro.     

Det är om Afghanistan vi talar – landet som han och hustrun Marianne lämnade för drygt 40 år sedan men som ändå finns kvar där nära hjärtat.

Allteftersom USA nu lämnar Afghanistan rycker talibanerna allt närmare ett maktövertagande. Offensiven har nu pågått i tre månader och skapat stora strömmar av nya internflyktingar. TT rapporterar att tusentals människor nått gränsen mot Turkiet på flykt från en framtid med en fundamentalistisk regering.

En av dem som känner Afghanistan väl är Lars O Molin, förbundsordförande för Kristdemokraternas seniorförbund och tidigare kommunfullmäktiges ordförande i Örebro. Lars har varit ordförande för Kristdemokraternas Kommunpolitiska råd. Dessutom är han en av initiativtagarna till partiets kommun- och landstingspolitiska dagar som hålls årligen.

Diplomatiska processer

– Det har visat sig under historiens gång att militära interventioner inte har lyckats i Afghanistan. Det måste nog till andra diplomatiska processer för att förändra läget, fortsätter Lars O Molin.

Jag frågar om de fortfarande har kontakter i Afghanistan. Inte på det sättet, förklarar han, men de får varje vecka information via olika kanaler om läget i landet.

Lars och Marianne Molin flyttade till Afghanistan 1977 för att arbeta för en biståndsorganisation i landet. Precis efter att de avslutat sina språkstudier våren 1978 skakades landet av en kommunistisk revolution, och fram till den sovjetiska invasionen 1979 pågick striderna mellan olika fraktioner.

– Jag arbetade som administrativ chef och ansvarig för ett ögonsjukhus i Kabul. Det var också undervisningssjukhus för läkare och sjuksköterskor. Vi byggde sedan ett liknande sjukhus i Herat i västra Afghanistan, på gränsen till Iran. Man kan säga att den organisation jag arbetade för i stort svarade för landets ögonsjukvård i samarbete med den statliga sjukvården, fortsätter Lars O Molin.

– Marianne är utbildad lärare, men hon fick rycka in och ta över ansvaret för sjukhusets apotek när en annan biståndsarbetare blev sjuk och tvingades återvända till USA. Så hon fick det ansvaret i väntan på en indisk apotekare som var på väg till Kabul. Det sjukhuset är idag bombat, men sjukhuset i Herat finns kvar, fortsätter han.

Ständig skottlossning

Under tiden som de arbetade i Kabul skakades landet av oroligheterna. I en intervju med Hemmets Vän 2005 berättade Marianne Molin hur familjen hörde ständig skottlossning och hur pansarvagnar och militärer patrullerade längs gatorna. Tidvis kunde de inte lämna hemmet. När Sovjet invaderade annandag jul 1979 blev det först lugnare, men det var då familjen beslutade sig för att resa hem. Barnen, Magnus och Maria, var bara nio och sju år gamla. Dessutom fanns oron för svenska släktingar som hörde rapporterna om den sovjetiska invasionen.

– Då började det stora elände som fortfarande pågår. Sedan hade vi händelserna 2001 då i New York, som resulterade i att USA och Nato startade invasionen i Afghanistan, säger Lars O Molin idag.

Läs mer i Hemmets Vän nr 32 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies