Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Cementbeslutet är en katastrof

Veckans kommentar Publicerad: 2021-08-05 13:58

I mer än 100 år har det tillverkats cement i Slite på Gotland. Minst 85 procent av all cement i Sverige kommer därifrån. Men den 1 oktober ska det vara slut med det. Det är konsekvensen efter ett avgörande från Mark- och miljödomstolen, som innebär förbud mot fortsatt verksamhet.

Det hela handlar om miljötillstånd för att bryta kalk, och den juridiska processen har pågått i fyra år. I ett första avgörande beviljade domstolen tillstånd för fortsatt verksamhet. Men beslutet överklagades av två statliga myndigheter, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Gotlands län. Och nu kom alltså ett besked som innebär ett abrupt slut på tillverkningen av cement på Gotland.

Beskedet är en fullständig katastrof. Från byggindustrierna bedöms att 400 000 jobb hotas. Statliga gruvkoncernen LKAB är Cementas största kund och betong används för att stabilisera gruvgångar. Enligt företagets bedömning kommer 85 procent av deras personal att permitteras. Beskedet hotar på kort sikt all nyproduktion av bostäder. Och det är omöjligt att fortsätta bygga vindkraftverk utan betongfundament. Pågående infrastrukturprojekt, som Västlänken i Göteborg eller Förbifart Stockholm, hotas likaså.

Kanske kan Sverige importera cement från utlandet? Inte på kort sikt, den globala efterfrågan är mycket stor. Och det är direkt olämpligt att transportera cement, som ju är mycket tungt, långa sträckor. Miljömässigt vore det direkt vansinne.

Någon behöver hantera detta problem – och det behöver ske omgående. 

En lösning är inte enkel. Regeringen kan inte hur som helst kullkasta en domstols dom. Det strider mot vårt rättsväsende. Men något måste göras – den ekonomiska konsekvensen av ett stopp i höst vore förödande. Här krävs praktisk handlingskraft. Vi kan nog inte hoppas på de miljöpartistiska ministrarna. Förhoppningsvis finns det en och annan betongsosse i regeringen som förmår att reda ut problemet.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Rädda Tim!
Skjutningar kommer bli det som avgör valet
Det här är veckan när det tog slut
Befria Svenska kyrkan
Vaccinpass gör plats för fler gudstjänstfirare
Tillbaka till rätt rytm
De försvunna flickorna
Bekväm, men irriterande "fluga"
Larmet går
Glädjande lättnader


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies