Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Återanställ tidigare poliser

Ledare Publicerad: 2021-07-22 14:42

I helgen som gick skottskadades två mindre barn, fem och sex år gamla, i Flemingsberg utanför Stockholm. Sedan dess har det varit upplopp med bilbränder två nätter i rad i Trollhättan. Och det rapporteras om detonationer i Hässleholm för andra dagen i rad.

Där har vi tre exempel på den våldsamma kriminaliteten i Sverige under senaste veckan.  

Förra sommaren blev en 12-årig flicka skjuten till döds i Norsborg utanför Stockholm. Då sades från politiskt håll att kraftfulla åtgärder skulle sättas in för att stoppa våldsbrottsligheten. Men tyvärr fortsätter skjutningar och andra grova våldsbrott, dessa satsningar till trots.

Staten har enligt lag ett så kallat våldsmonopol, det är polisen som ska utöva detta – och ytterst militären, vid angrepp på landet. Detta monopol på att använda olika former av våld är till för att skydda medborgarna och upprätthålla rättsstaten. Det är inte för inte som överheten bär sitt svärd, tvärtom är det grunden för ett tryggt, modernt land. Men nu utmanas statens våldsmonopol på allvar av en allt grövre kriminalitet.

Vi ser också ett våld som ändrar karaktär, där mord sker dagtid på öppen gata, och det är uppenbart att det är likgiltigt för dessa mördare om andra människor, som råkar vara i närheten, drabbas.

Från politiskt håll har vi, efter att de två barnen blev skottskadade, sett kortare texter i sociala medier om att det är upprörande, att det får vara nog nu och så vidare. Och visst har det tagits initiativ på området. Nyligen presenterade regeringen ett program mot gängkriminaliteten. Oppositionen har andra förslag, inte sällan mer omfattande.

Men den politiska kraften bakom orden är låg och otryggheten breder ut sig. Denna sommar har vi exempel på förskolebarn och poliser som blir beskjutna. Var ska detta sluta?

Från politisk håll beskrivs det att vi har fler poliser än någonsin i Sverige idag. Det är korrekt, i absoluta tal. Men sanningen är också att befolkningen vuxit kraftigt de senaste åren, och vi har idag inte lika många poliser per capita som 2010 (det varierar lite från år till år).

Vad som behövs nu är en tydlig politisk signal till polisen om ytterligare krafttag mot den grova brottsligheten.

Under senaste åren har många poliser slutat inom polismyndigheten och gått till andra sektorer. Vi behöver nu en kraftfull kampanj för att återanställa tidigare poliser. Det finns inget annat sätt att snabbt öka antalet poliser med kompetent och erfaren personal.

I kombination med detta behöver tullen få mer resurser och större befogenheter för att slå mot införseln av vapen och narkotika till Sverige.

Hemmets Vän 22 juli 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Stora krav och svåra val
Välkommen satsning mot antisemitism
Ha beredskap - men lev i nuet
Bara så kan vi få bukt med grova brottsligheten
En utmanande politisk bomb
Oviss framtid i Afghanistan
Otrygghetens tid
Pandemin visar vägen
Fördomar hotar sjukvården
Djärva pionjärer utmanar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies