Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Larmet går

Veckans kommentar Publicerad: 2021-07-22 14:40

Larmet går! En indikation på att något inte står rätt till. Någon eller några är i behov av hjälp. Men vem reagerar? I Bibeln kan vi läsa om profeterna som varnade och förmanade folket då utvecklingen var på väg att gå i helt fel riktning. Johannes Döparen skrädde inte orden då han sa åt folket hur de skulle leva, både vad gällde att dela med sig av kläder och bröd och att avstå från våld. När larmet går finns det anledning att reagera, visa varningsflagg och åtgärda det som utgör faran – rädda det som räddas kan.

Fattigdom är inte bara bristande inkomster utan även brister i kunskap, hälsa, tillgång till resurser samt politiskt inflytande. Fattigdom är helt enkelt en kombination av kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Över 12 miljoner barn under 5 år dör varje dag av fattigdomsrelaterade orsaker som brist på rent vatten, vaccin och näring. Denna tysta kris pågår i skuggan av förstasidesrubriker om översvämningar i Belgien och Tyskland. Men verkligheten är att i vår värld påverkas vi och har ansvar för att miljontals människor lever på mindre än en dollar per dag genom ökade flyktingströmmar, miljöförstöring, konflikter och epidemier.

Att sätta mänskliga rättigheter i fokus handlar om att lägga tonvikten på ansvarstagande. Staten har ansvaret för att respektera och förverkliga alla medborgares mänskliga rättigheter och se till att människors rättigheter inte kränks av andra. En halvering av fattigdomen kräver en global satsning på att förverkliga alla mänskliga rättigheter. Som ett av världens rikaste länder, med ett starkt folkligt stöd för demokrati och social rättvisa, har Sverige ett gyllene tillfälle att ta ledning i en satsning att utrota fattigdomen i vår värld. När fattigdomen och konflikterna blir djupare är det allas vårt ansvar att medverka till att rädda det som räddas kan. Så förmedlar vi levande bilder av tolerans, kärlek och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Sören Carlsvärd


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Rädda Tim!
Skjutningar kommer bli det som avgör valet
Det här är veckan när det tog slut
Befria Svenska kyrkan
Vaccinpass gör plats för fler gudstjänstfirare
Tillbaka till rätt rytm
De försvunna flickorna
Cementbeslutet är en katastrof
Bekväm, men irriterande "fluga"
Glädjande lättnader


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies