Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Nu skärps regler för att stanna i Sverige

Veckans nummer Publicerad: 2021-07-22 14:37

Nu blir det svårare för invandrare att stanna i Sverige. När den nya, permanenta utlänningslagen träder i kraft skärps kraven – så att nya, permanenta uppehållstillstånd blir mer utav ett undantag.

Den nya utlänningslagen ersatte från och med i tisdags den tidigare lag som skärptes på tillfälliga vis till följd av flyktingkrisen 2015.

Utlänningar som vill ha uppehållstillstånd i Sverige kommer endast att kunna få ett tillfälligt sådant. För att få permanent rätt att stanna måste man ha haft uppehållstillstånd i minst tre års tid, kunna försörja sig själv och inte ha begått brott.

Undantaget är så kallade kvotflyktingar, som kan få permanent rätt att stanna när de kommer hit. Sverige tar emot 5 000 kvotflyktingar om året och de senaste åren har många kommit från det krigshärjade Syrien.

Den nya lagen klubbades igenom i riksdagen för ungefär en månad sedan, då de tillfälliga skärpningarna var på väg att löpa ut.

Oppositionen på tvären

Regeringens ambition är att ”uppnå en långsiktigt hållbar migrationspolitik som är human, rättssäker och effektiv”. Migrationsminister Morgan Johansson (S) beskrev det som en stor framgång och gjorde gällande att Sverige skulle hamna i linje med många andra EU-länder.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna röstade mot lagförslaget och kom med en rad motförslag som röstades ned.

– Vi kommer att fortsätta arbeta för en minskad invandring, sade Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard i en flera timmar lång debatt som föregick omröstningen.

Läs mer i Hemmets Vän nr 29 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Cementa: Regeringen kör över lagrådet
Livet efter Merkel - vem ska nu bossa i EU?
Biskop: Det här är en varningssignal
Hon vårdar gamla hus
Sverige världsbäst på att återvinna tomburkar
Löfven till hårt angrepp mot SD-samarbete
EU: Vi kan göra det omöjliga
Från ifrågasatt till hyllad odlingsform
Partiledare laddar för en het höst
Världens största bilmarknad är Kina


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies