Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sjuksköterskan Frida mötte sin kongolesiske Nicolas

Veckans nummer Publicerad: 2021-07-22 14:18

– Jag har aldrig sökt stora äventyr men alltid velat lära känna lokalbefolkningen och uppleva det verkliga livet, säger sjuksköterskan Frida Toto i Uddevalla.

Nyfikenheten på nya människor och kulturer tog henne på sjukhusskeppet Africa Mercy till Afrika och Kongo Brazzavilles stränder vid Atlanten. Där mäktiga vågor slår mot stranden levde fiskaren Nicolas med en smärtsam bakgrund. Han hade förlorat båda sina ben i en tågolycka. På sina händer förflyttar han sig på stranden när Frida möter honom. Vem är han? Lever han här, och hur är det möjligt?

Boken Vild väg skildrar Frida och Nicolas Totos osannolika möte och hur vänskapen blev till kärlek, äktenskap och en framtidsdröm att hjälpa andra, uträknade människor. I TV4 Nyhetsmorgon på söndag får vi möta paret.

Frida växte upp i Mölnlycke där hon och föräldrarna tillhörde Pingstkyrkan. Drivkraften att se och lära känna dem som andra ofta gick förbi fick hon när hon vistades i Denver, Colorado, där missionsorganisationen Ungdom Med Uppgift fanns.

– Där fick jag under olika utåtriktade aktiviteter möta människor i tuffa livsmiljöer, bland annat i Mexiko. I Sverige är det fula och trasiga ofta svårt att upptäcka. Vårt sociala skyddsnät täcker upp och det är svårt för den enskilde att hjälpa. Jag kände mig ofta frustrerad. Vart ska man gå om man vill hjälpa till?

Bli en uträckt hand

Åter i Sverige började hon studera till sjuksköterska, en av yrkesmöjligheterna hon såg för att förverkliga sin längtan att vara en uträckt hand.

– Under studietiden kom jag i kontakt med Mercy Ships och deras sjukhusfartyg som seglade utmed den afrikanska kusten, där läkartätheten är låg.

För att få arbeta som volontär på fartyget krävdes två års sjukhuserfarenhet. Målmedvetet sökte sig Frida till Bristol i England, till ett privat sjukhus som rekryterade sjuksköterskor från olika länder. Under denna tid mötte hon människor på livets skuggsida och blev vän med flera av dem.

Nu blev Frida antagen till volontärarbete på Mercys Ships sjukhusfartyg, och det var så hon hamnade på den kongolesiska atlantstranden där livets dagbok fylldes av den osannolika berättelsen.

Stillhet och bön

– Jag ville denna söndag söka mig till stillheten och bönen och blev rekommenderad att ta mig till stranden, berättar hon.

Frida var nästan ensam när hon vandrade där i sanden och plötsligt såg en svart man framför sig. Han hade inga ben och förflyttade sig med hjälp av sina händer. Frida ville veta mer. Vem var denne man?

Nicolas, såg du Frida när hon gick på stranden?

– Nej, hon gick bakom mig, men hon kom fram och började prata.

Frida plockade fram sin skolfranska och samtalet växte. Frågorna var många och svaren lite kortfattade, hemlighetsfulla. Men ändå frågade Frida om hon fick bli Nicolas vän.

Med viss tvekan bejakade han frågan från den främmande vita kvinnan på stranden.

Nicolas levde där med sina fiskarvänner. Ibland fick han dela fångsten de fått i Atlanten. Ibland fick han enbart rensa fisken och försöka sälja den bland badgäster.

Vänner var inte rätt ord. Nicolas beskrev männen på stranden som kriminella, som bara drack.

Han levde på stranden. Han sov under uppochnedvända båtar. Han tog emot och sålde fisk, som blev hans livsuppehälle. Vilken annan framtid fanns för en funktionshindrad man med en oerhört smärtsam uppväxt?

Men mitt i smärtan såg Frida hans leende, trots allt.

Läs mer i Hemmets Vän nr 29 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Cementa: Regeringen kör över lagrådet
Livet efter Merkel - vem ska nu bossa i EU?
Biskop: Det här är en varningssignal
Hon vårdar gamla hus
Sverige världsbäst på att återvinna tomburkar
Löfven till hårt angrepp mot SD-samarbete
EU: Vi kan göra det omöjliga
Från ifrågasatt till hyllad odlingsform
Partiledare laddar för en het höst
Världens största bilmarknad är Kina


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies