Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”På medeltiden var de lediga dagarna som mest 110”

Veckans nummer Publicerad: 2021-07-15 00:00

Semester. Skönt, ledigt, sovmorgnar. Men så har det minsann inte alltid varit. Innebörden av semester var okänt till en bra bit in på 1900-talet.

Historiskt var arbetsdagarna långa och arbetet hårt. Ledig var man på söndagarna – och de helger som var förknippade med kyrkans liv. När kyrkklockorna ringde in helgen på lördagskvällen så kunde de flesta, men långt ifrån alla, se fram mot en ledig dag.

Det gällde förstås inte om hon var piga och skulle mjölka kor. Och det var många pigor i det gamla bondesamhället.

Går vi längre tillbaka, till medeltiden, så var katolska helgondagar också lediga. På senmedeltiden var de lediga dagarna totalt 110 stycken. 60-talet helgdagar plus söndagar. 30 av dem försvann vid helg­reduktionen 1571. År 1771 försvann ett 20-tal till i  ”stora helgdöden”.

Varifrån kommer ordet semester?

Från latinets semestras = sex (se) månader (mensis). Det i sin tur kopplades till den ämbetstid som tjänstemän i gamla Rom ofta hade. I Frankrike syftade ordet på en officers tjänstledighet.

När fick vi de första semestrarna?

1938. Då gav lagstiftningen alla arbetare rätt till två veckors betald semester. Alltså 12 vardagar per år. På den tiden fördelades ju veckoarbetstiden på sex vardagar eftersom bara söndagen var ledig.

Det var stort för vanligt folk. Dessutom låg Sverige i framkant här bland jordens länder.

Men redan 1917 kom första riksdagsmotionen om semester – som röstades ner.Eftersom arbetstiden kortades till åtta timmar per dag 1919, så flyttade arbetarrörelsen då fokus från ännu kortare arbetsdag till semester istället – som av arbetsgivarna ansågs billigare.

När fick vi fler lediga veckor?

1951 utökades semesterrätten till tre veckor. 1963 fick alla rätt till fyra veckor. Nu gällande semesterlag trädde i kraft 1978.

Vilket land har mest semester?

Kuwait brukar framhållas som det land som är generösast med semesterdagar. Där har arbetare rätt till 30 dagar. Dessutom 13 betalda helgdagar. Alltså en betald total ledighet på 43 dagar.

Dessutom, om arbetstagaren haft samma arbetsgivare i minst två år så har han/hon rätt till ytterligare 21 dagars betald ledighet för att för första gången delta i pilgrimsfärd till Mekka.

Kambodja brukar räknas som näst mest semestergenerösa landet med 42 lediga betalda dagar. Dessutom läggs en ledig dag till för vart tredje år han/hon varit anställd kontinuerligt.

Läs mer i Hemmets Vän nr 28 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies