Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Glädjande lättnader

Veckans kommentar Publicerad: 2021-07-15 00:00

Vi har länge längtat efter detta! Att fler nu åter får träffas i kyrkor och andra offentliga sammanhang. Regeringen och Folkhälsomyndigheten lättar restriktionerna och det är glädjande besked.

Under den mer än årslånga mycket restriktiva hållningen till att mötas i kyrkor och andra offentliga evenemang, som vi tvingats anpassa oss till, har också nya gemenskapsmönster utkristalliserats. Det gäller inte minst bland en av Sveriges största publika sammankomster, gudstjänster och andra samlingar i landets kyrkor.

Vi ser på tv och talar i media om alla de som samlas till idrottsevenemang av olika slag. Men för många är det ganska okänt att fler, totalt sett i Sverige, samlas varje söndag i våra kyrkor.

I de nya mönster för kontakt och gemenskap som covid-19 tvingat oss till, för livets och hälsans skull, har vi inte bara sett besvikelser, ensamhet och oro. Vi har också sett ett kraftigt ökat antal lyssnare och tittare vid gudstjänster och andra kristna evenemang via digitala media. Människor som kanske sällan eller aldrig klivit över en kyrktröskel har mött evangeliet, det glada budskapet i tal och sång, ofta på ett varmt, överraskande sätt. Rädslan för kyrkan och den kristna förkunnelsen har för många övervunnits. Många är vittnesbörden om förvandlade liv!

Med det sagt måste också sägas: tv-rutan, mobiltelefonen eller datorskärmen kan aldrig ersätta det fysiska mötet där ögon och öron, själ och hjärta fångar in så mycket mer. Vi kommunicerar inte bara med ord utan också med blickar, leenden, en enkel beröring. Så många, i alla åldrar, har saknat detta!

Därför är de lättade restriktionerna så glädjande, inte bara för kyrkor och liknande mötesplatser. Även på en restaurang eller ett café berikar vi varandra när vi får träffas live, samtala, dela erfarenheter. Ett sådant möte sträcker sig så mycket längre och djupare än vad IT-teknikens stora landvinningar kan klara. Nu måste vi vårda dessa lättnader med respekt så att smittspridning och sjukdom fortsätter att minska. Gör det du vill att andra ska göra mot dig, för att ett gott och tryggt samhälle ska stärkas och bibehållas!          

Per Danielsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Rädda Tim!
Skjutningar kommer bli det som avgör valet
Det här är veckan när det tog slut
Befria Svenska kyrkan
Vaccinpass gör plats för fler gudstjänstfirare
Tillbaka till rätt rytm
De försvunna flickorna
Cementbeslutet är en katastrof
Bekväm, men irriterande "fluga"
Larmet går


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies