Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Svensk politik är inte en dokusåpa!

Debatt Publicerad: 2021-07-01 00:00

Statsminister Stefan Löfven har meddelat sin avgång. Talmannen Andreas Norlén har nu uppgiften att, efter sina talmansrundor, lägga fram ett nytt förslag till statsminister för omröstning i riksdagen. Men, istället för analyser kring vilka politiska partier som sakpolitiskt kan bilda en ny regering är det snarare en rapportering som påminner om en dokusåpa med vem som gillar vem.

Var fjärde år röstar de sven­ska väljarna fram partiföreträdare vars uppdrag det är att genomföra den politik de gått till val på. Om inget politiskt parti når 50 procent av väljarna eller mer har några partier att förhandla fram en kompromiss som möjliggör en majoritet. Normalt försöker de partier som står varandra nära sakpolitiskt bilda majoritet, men sedan 2018 har istället den överordnade idén för den nu avgående regeringen byggt på att hålla två av de politiska partierna utanför det politiska beslutsfattandet.

Häromveckan deltog jag i den migrationspolitiska debatten och försökte då få centerpartiet att rösta på sin egen politik … Det gjorde de inte! Skälet var att Sverigedemokraterna stod bakom kravet om att permanenta 21-årsgränsen för familjeåterförening. Den åldersgränsen vill även Centerpartiet ha då den ger ett bättre skydd för unga kvinnor mot tvångsäktenskap. Därmed gick en möjlig parlamentarisk majoritet förlorad, och det innebär att vi den 20 juli får en lagstiftning som sänker åldersgränsen till 18 år.

Jag kan aldrig förlika mig med ett sådant agerande. För att tala klartext: jag är mer orolig över krisen i svensk sjukvård än jag är över vilket parti som stöttar oss i att få igenom det som är botemedlet mot vård­köerna. Det bekymrar mig inte det minsta om Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna är med på förslag som löser äldreboendekrisen, det som däremot oroar är att för få tar till sig problemen för de äldre. Om Socialdemokraterna och Liberalerna som vill ha mer kvotering av föräldraförsäkringen, tar intryck av att 76 procent, enligt en SIFO-undersökning, anser att föräldrarna ska få bestämma själva hur dagarna ska fördelas så välkomnar jag detta med glädje.

Kristdemokraterna finns inte till för sin egen skull. Partiet finns för att värna kristna värden – vilket är liktydigt med att exempelvis försvara de utsatta och svaga i samhället och att stå upp för familjen som ständigt angrips utifrån normkritiska perspektiv.

Jag tänker på den numera avlidne Assar Lindbeck, nationalekonom och professor emeritus i nationalekonomi, som konstaterade: ”Ett normlöst samhälle skulle vara ett ruskigt samhälle. Myndigheter och lagar räcker inte för att kontrollera våra beteenden. Därför är normer viktiga.” Vi kristdemokrater anser att det behövs fler poliser, justerade och nya lagar för att möta och få bukt med brott, hot med mera, men vi förstår att det inte räcker. Vi behöver normer då framtidens trygghet inte kan bygga på att det står poliser överallt eller att vi har kamera­övervakning i varje gathörn.

Det Sverige nu tarvar är en regering som samlas kring en gemensam tanke om vad det är Sverige behöver. Politiska partier som är överens om färdriktningen. Det har vi inte haft. Istället fick vi en januariöverenskommelse med inneboende motsättningar, som dock övertrumfades av målsättningen att hålla Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna borta från politiskt inflytande. Det var givetvis ohållbart i längden och det är detta som är förklaringen till den regeringskris som Sverige nu upplever.

Som kristdemokrat hoppas jag på att talmansrundorna leder fram till en borgerlig regering. Detta då det ger störst möjlighet att genomföra den politik som vi tror kan göra Sverige bättre. För att klara ut den låsta parlamentariska situationen kommer vi fortsatt att prata med alla politiska partier. Den inställningen har flera politiska partier anammat och det har lett till att vi under denna mandatperiod lyckats genomföra en rad politiska beslut trots regeringens motstånd eller bristande handlingskraft.

Hans Eklind

Riksdagsledamot (KD)


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Plus och minus i kampen för ett nyktrare Sverige
Din röst påverkar kyrkans framtid
Möjligheternas Sverige - utan utsatta områden
Samvetet måste ständigt utbildas
Skolan måste sätta stopp för mobbningen
Inte läge att dra ned på biståndet!
Europa inpyrt av antisemitism
Pandemins konsekvenser för vården
KR vill främja hemmets kristna trosförmedling
Monarki – trots allt


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies