Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vem blir nästa statsminister?

Veckans kommentar Publicerad: 2021-07-01 00:00

Statsminister Stefan Löfven offentliggjorde i måndags att han meddelat sin avgång till riksdagens talman. Detta efter att han förlorat en förtroendeomröstning i riksdagen, något som aldrig tidigare hänt i modern svensk historia.

Därför pågår i skrivande stund ”talmansrundor”, det vill säga överläggningar med partierna i riksdagen under talmannens ledning om vem som nu ska bli statsminister.

Regeringskrisen är dock långt ifrån vanliga medborgares vardag. Sverige har en arbetslöshet som är bland de högsta inom EU. Skolan befinner sig i kris. Integrationen står inför enorma utmaningar och otryggheten blir allt större. Dessa problem borde politikerna lägga sin kraft på, i stället för ändlösa diskussioner om det politiska spelet.  

I tisdags gav talmannen Andreas Norlén i uppdrag till moderatledaren Ulf Kristersson att sondera möjligheterna att presentera ett regeringsunderlag. Kristersson har tre dagar på sig och ska rapportera till talmannen på fredag. Men det är inte omöjligt att det blir Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven som får nytt förtroende, bara veckor efter att samma riksdag fällt honom i en förtroendeomröstning. Det kan tyckas märkligt. Men något liknande hände dåvarande statsminister Ingvar Carlsson. I början av 1990-talet valde han självmant att avgå som statsminister, men återkom efter en talmansrunda med förnyat mandat. 

Läget är komplicerat, men de senaste dagarna har det märkts en vilja till kompromisser från Centerpartiet och Vänsterpartiet. Och Stefan Löfven har tidigare visat förmåga att förhandla i liknande situationer.

Centern och Vänstern står långt ifrån varandra i sakfrågor. Men viljan att hålla Sverigedemokraterna utanför regeringsmakten är än starkare. Och det är inte omöjligt att Centern kommer att acceptera kompromisser i detta syfte. Även Vänsterpartiet har visat kompromissvilja och avstår bland annat från långtgående krav på skattehöjningar, för att möjliggöra en S-märkt regering. 

Vem som vinner i riksdagen avgörs av något enstaka mandat. Läget är oerhört spännande och dramatiskt. Uppenbarligen bedömer Stefan Löfven det som möjligt för honom att få till en ny förhandlingslösning, annars hade han utlyst extraval direkt.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Rädda Tim!
Skjutningar kommer bli det som avgör valet
Det här är veckan när det tog slut
Befria Svenska kyrkan
Vaccinpass gör plats för fler gudstjänstfirare
Tillbaka till rätt rytm
De försvunna flickorna
Cementbeslutet är en katastrof
Bekväm, men irriterande "fluga"
Larmet går


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies