Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kristider i riksdagen

Ledare Publicerad: 2021-07-01 00:00

Det råder hög sjögång i den svenska riksdagspolitiken efter misstroendeförklaringen av statsminister Stefan Löfven och hans avgång i måndags förmiddag. Efter riksdagsvalet 2018 såg det lika bräckligt ut. Först efter 129 dagar kunde då en ny regering bildas. Nu får talmannen Andreas Norlén mitt i sommaren den föga avundsvärda uppgiften att hitta vägar att presentera en fungerande riksdagsmajoritet.

Men kris i riksdagen och regeringsbildandet har vi haft förut, både 1914 i försvarsfrågan och 1941 mitt under brinnande världskrig. Då bildade den socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson samlingsregering under resten av kriget. Svenska folket accepterade rådande förhållanden.  

Efter mordet på statsminister Olof Palme 1986 tog Ingvar Carlsson över landets ledning fram till en ny kris 1991. Den ledde till Carlssons avgång. En borgerlig regering med Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna under moderatledaren Carl Bildt tillträdde.

Svårigheterna är åter uppenbara att kunna skapa en fungerande regering. Januariöverenskommelsen har fallit. Det finns i skrivande stund ingen hållbar riksdagsmajoritet. Vid ett extraval inom tre månader kan Liberalerna åka ur riksdagen efter att ha suttit där i 100 år. En ny regering efter extraval kommer ändå bara att sitta till ordinarie riksdagsval i september nästa år.

De två första decennierna av 1900-talet lades grunden för allmän rösträtt i Sverige. Kvinnor och män, oberoende av kapital eller bakgrund, fick en röst i allmänna val. Demokratirörelsen föddes i kampen för ett rättvisare och tryggare samhälle.När så horisonten mörknade i Europa på 1930-talet blev det hotfullt igen för de flesta europeiska länder.

Sverige lyckades med tveksamma medel hålla sig utanför andra världskriget. Hitler tilläts att importera järnmalm från Sverige och använda svenska järnvägar för transport av över två miljoner nazistiska soldater till och från det ockuperade Norge.

Socialdemokraternas maktställning efter andra världskriget och fram till 2006, med några avbrott, finns inte kvar. Stefan Löfven har svårt att få ihop en regering utan stora eftergifter. Januariöverenskommelsen efter senaste riksdagsvalet blev en socialdemokratisk regering men med stora liberala, borgerliga inslag.

Nu är debatten het om vilket inflytande Vänsterpartiet skulle få i en vänsterregering? Eller vilka krav Sverigedemokraterna ställer för att stödja en KD/M-regering? Rädslan för främlingsfientliga strömningar är påtaglig. Sverigedemokraterna har växt så mycket att en eventuell borgerlig regering får inte lätt att manövrera med deras stöd. Ingen ska tro att Jimmie Åkessons parti med så starkt väljarstöd accepterar att stödja en borgerlig regering utan att få något tillbaka.

Det finns en hel del gemensamma nämnare mellan borgerliga partier. Men ger det tillräcklig bärkraft för dessa partier att gå ur striden med bibehållen värdighet?

Ingen har facit just nu på den svenska politiska himlen. Många kan ha åsikter hur krisen ska lösas, men det är alltid lättare att sitta på läktaren och tycka. Nu behövs en ödmjuk attityd och en stark gemensam vilja från alla parter att, för vårt land och vårt folk, hitta kloka lösningar. Ett folks knäppta händer i bön till sin Skapare var förr en självklar faktor i kristider. Det är fortfarande en viktig dimension som kan bli just vägen till en lösning, en lösning som sekulariseringens vindar inte tror att den finns.

Hemmets Vän

1 juli 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Stora krav och svåra val
Välkommen satsning mot antisemitism
Ha beredskap - men lev i nuet
Bara så kan vi få bukt med grova brottsligheten
En utmanande politisk bomb
Oviss framtid i Afghanistan
Otrygghetens tid
Pandemin visar vägen
Fördomar hotar sjukvården
Återanställ tidigare poliser


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies