Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sommaren, alkoholen och ungdomen

Veckans kommentar Publicerad: 2021-06-24 00:00

Nu är Sverige som vackrast! Det är ljust, det är varmt och vi är omgivna av blommor och grönska vart vi än vänder oss. Skolan är slut, sommarlovet har börjat och i dagarna börjar föräldrar att gå på semester.

Men denna tid, semestertiden, som för många är de bästa veckorna på året och som för barnen många gånger innebär minnen för livet, kan tvärtom också vara smärtsamma och tunga.

Det handlar om barn vars föräldrar har ett problematiskt förhållande till alkohol. Eller kanske snarare har problem i sin tillvaro och använder alkohol som ett förhållningssätt. Ett dåligt och illa fungerande förhållningssätt. 

När stressen går ner och vardagens plikter blir färre under lediga sommardagar, kan spänningar inom familjen och underliggande problem i livet i stort komma upp till ytan.

Barn och ungdomar ser och hör, de märker vad vuxna försöker dölja. Och en trygg uppväxtmiljö är en av de absolut viktigaste faktorerna för en bra uppväxt och ett bra vuxenliv.Därför är det viktigt med nyktra miljöer i Sommarsverige.

Därför är det viktigt att familjefestligheter vid studentfirande, midsommar och grillkvällar inte per automatik innebär att man ska dricka alkoholhaltiga drycker. 

I grund och botten ser vi en positiv utveckling. Vi ser att nykterheten ökar i Europa. I länder som Holland och Tyskland är till exempel 20 procent av all öl som säljs idag alkoholfri. Detta är en stor förändring mot för bara tio år sedan.

Vi ser också att fyllekulturen minskar. Ungdomar som åker på sin första semester till Medelhavsområdet dricker mindre än för 20 år sedan. Antagligen har social media hjälp till – för den som vill ta vackra bilder av sig själv och sina vänner i solnedgången gäller det att se fräsch ut, och då blir det helt enkelt mindre drickande.

Så följ gärna nykterhetstrenden och avstå alkohol i sommar. Om inte annat, för barnens och ungdomarnas skull.

Åke Hällzon

Chefredaktör och ansvarig utgivare


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Rädda Tim!
Skjutningar kommer bli det som avgör valet
Det här är veckan när det tog slut
Befria Svenska kyrkan
Vaccinpass gör plats för fler gudstjänstfirare
Tillbaka till rätt rytm
De försvunna flickorna
Cementbeslutet är en katastrof
Bekväm, men irriterande "fluga"
Larmet går


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies