Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Statsministern har fallit – men kan komma tillbaka

Ledare Publicerad: 2021-06-24 00:00

I måndags föll statsministern i en förtroendeomröstning i Sveriges riksdag. Då röstade 181 ledamöter för att de ej har förtroende för statsministern. Detta har aldrig tidigare hänt i svensk historia.

I Sverige utses statsministern av riksdagen – så när en majoritet av riksdagens 349 ledamöter inte längre har förtroende för Stefan Löfven, innebär det att nuvarande regering inte kan arbeta vidare.

Det finns två alternativ till vad som kommer att hända härnäst.

Antingen kommer statsministern utlysa extraval till riksdagen. Då kommer svenska folket att få rösta efter sommaren, och baserat på valresultatet kommer en ny riksdag samlas som utser en ny statsminister.

Eller så kommer statsministern att lämna in sin avskedsansökan till riksdagens talman, som därefter kommer ha sonderande samtal med riksdagspartierna och därefter återkomma med ett förslag till ny statsminister som riksdagen fattar beslut om. Det är inte uteslutet att talmannen kommer att förslå Stefan Löfven igen. Detta eftersom det ju fortfarande är samma riksdagsmajoritet som valde Stefan Löfven 2019, den har inte förändrats.

Talmansrunda eller extraval? I dagsläget förefaller talmansrunda som mest troligt. 

Det är inte bara statsministern som har fallit. Även det så kallade januariavtalet har fallit, alltså regeringens uppgörelse med Liberalerna och Centerpartiet om vilka reformer som skulle genomföras under mandatperioden. Det var ju punkt 44 i detta avtal, om marknadshyror i nyproducerade lägenheter, som gjorde att Stefan Löfven förlorade i måndags.

Det politiska läget är minst sagt förvirrat, samtidigt som Sverige befinner sig i ett allvarligt och utsatt läge. 

Nu är det viktigt med samtal över block- och partigränser. För samtidigt som det klaras ut vem landets statsminister ska vara under kommande år behöver vi framför allt en politik som kommer till rätta med landets allt djupare problem. Hur kommer vi tillrätta med problemen vi har med integrationen? Med kvalitetsproblemen inom den svenska skolan? Med gängkriminaliteten, det ökande våldet och otryggheten för stora grupper av medborgare? Vilka mått och steg krävs för att lyfta äldreomsorgen och förstärka den svenska sjukvården?

Det är på dessa frågor svenska folket förväntar sig svar från landets politiker. Och det brådskar.

Hemmets Vän

24 juni 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Stora krav och svåra val
Välkommen satsning mot antisemitism
Ha beredskap - men lev i nuet
Bara så kan vi få bukt med grova brottsligheten
En utmanande politisk bomb
Oviss framtid i Afghanistan
Otrygghetens tid
Pandemin visar vägen
Fördomar hotar sjukvården
Återanställ tidigare poliser


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies