Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Svensk sjukvård måste koncentreras

Debatt Publicerad: 2021-03-30 16:49

Aldrig tidigare har sjukvården och dess resurser varit så aktuella som under detta pandemiår. Coronapandemin har förorsakat stort lidande för drabbade människor, krävande arbete för personal på många olika områden, dessutom har människor med icke-akuta besvär fått ställa sig i väntekö. Det har också visat sig att närmare tio procent färre har sökt för cancer. Det betyder att sjukvården behöver höja sin kvalité och samtidigt arbeta mer effektivt. Hur ska det gå till?

Redan för flera år sedan tillsatte regeringen ett par utredningar om framtidens sjukvård som visar att det behövs flera förändringar. Göran Stiernstedts utredning handlar om att få en mer effektiv vård och Måns Rosén utredde den högspecialiserade vården. Resultatet av båda utredningarna visade att vården måste koncentreras. Sveriges regioner (tidigare landsting) och dess sjukhus kan inte räkna med att kunna fortsätta att göra allting.

Den medicinska utvecklingen, forskningen och en allt mer kunskapsdriven vård kan uträtta mer och mer och ta sig an allt svårare sjukdomar. Det betyder också att läkare och sjuksköterskor bli allt mer specialiserade inom sina områden.

Om specialister inom ortopedi, kirurgi och medicin ska behålla sina färdigheter och utvecklas krävs att de utför sina kompetenser ofta, det vill säga att de har ett patient­underlag som inte är för litet.

Det säger sig självt att den som gör en sorts operation ett par gånger om året inte är lika skicklig som den som kanske gör 300 operationer om året. Arbetet blir inte bara effektivare utan utförs också med högre kvalité. Dessutom höjs kompetensen i hela teamet runt omkring. Men det betyder också att dessa specialister inte kan finnas på alla sjukhus.

Dessutom kräver nya metoder inom diagnostik och operationsutrustningar stora ekonomiska investeringar.

De allra mest sällsynta och svåra sjukdomarna eller skadorna behandlas endast på några få sjukhus i Sverige. Till exempel görs operationer av barnahjärtan bara på två sjukhus i Sverige.

Landet är sedan indelat i sex sjukvårdsregioner, där det finns ett universitetssjukhus i varje område (förutom Mellansveriges sjukvårdsregion, där det finns universitetssjukhus i både Uppsala och Örebro). Svåra och sällsynta sjukdomar med dess behandlingar fördelas inom sjukvårdsregionerna.

Inom varje region (landsting) måste man också göra fördelning av mer högspecialiserad vård. Betyder det då att all sjukvård bara kommer att ske på större sjukhus i större städer? Naturligtvis inte, men viss vård går bara till vissa sjukhus. För att ta ett exempel opereras i Region Örebro knän och höfter på det mindre sjukhuset i Lindesberg och inte på det större universitetssjukhuset i Örebro.

Lindesbergs sjukhus har blivit specialister på denna ortopedi, och det betyder att Lindesbergs sjukhus har några av Sveriges skickligaste ortopeder. Det är omöjligt att ha samma skickliga personal på alla tre sjukhusen i Region Örebro.

Alla sjukhus kan inte ha samma utrustning och lika kompetent personal överallt. Sverige är för litet. Med största sannolikhet kommer vi att gå mot fler sjukhus som förutom sin bassjukvård kommer att ha vissa specialistkompetenser.

Det betyder en koncentration inom den svenska sjukvården, som är helt nödvändig om vi ska kunna hålla hög standard med de senaste kunskaperna inom varje specialområde.

För patienten kan det betyda att man får resa några mil för att operera sina knän, åderbråck eller sin cancer. Men jag är övertygad om att man är beredd att göra det om man vet att man får en specialist som har utfört operationen ett stort antal gånger och som kan sin sak.

Vi kan gå en spännande vårdframtid till mötes, med unik och hög kompetens.

Ewa Sundkvist, sjukvårdspolitiker i Region Örebro Län (KD)


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies