Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Mordförsöken i Vetlanda – och frågorna de väcker

Ledare Publicerad: 2021-03-11 13:48

Det har nu gått en vecka sedan sju personer blev knivhuggna på öppen gata i Vetlanda. Detta illdåd är ett djupt trauma för de drabbade och deras familjer, men även för det lokala samhället och människorna som bor där.

Det inträffade väcker ett antal frågor som inte får negligeras utan behöver diskuteras på djupet under kommande månader. 

Den första frågan rör polisens förmåga att upprätthålla ordning och skapa trygghet. I detta fall grep polisen de facto in och satte resolut stopp för vansinnesdådet. Men dådet, utfört i centrala Vetlanda mitt på blanka eftermiddagen en onsdag, pågick uppemot en halvtimme in­nan polisen ingrep. Vetlanda har över 27 000 invånare. Ändå finns det inte en lokal polisstation i kommunen. Poliser fick rycka ut från grannkommunen. Hade dådet inträffat i Norrland kunde avståndet varit ännu större.

Antalet poliser ökar i Sverige – vilket är bra. Och antalet kommer fortsätta att öka. Men frågan är: ska kommunerna ges utökade möjligheter att anställa väktare och trygghetspersonal, till dess att polisen utökats i större omfattning? 

Den andra frågan rör migration. Statsministern uttalade tidigt att dådet i Vetlanda inte har med just migration att göra. Det uttalandet är svårt att förstå.

Gärningsmannen är afghansk medborgare och har uppehållit sig i Sverige sedan 2016. Han är en av dem som kom hit med den stora flyktingvågen och saknar permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han har enligt uppgifter återigen ansökt om förnyat uppehållstillstånd.

Det är uppenbart att detta väcker frågor om migration och integration av människor från andra kulturer som kommit till Sverige. Hur många personer kan ett land som Sverige integrera på ett bra sätt? Har vi rätt insatser på plats? Hur bör vi gå till väga för att människor som fått uppehållstillstånd ska bli en del av samhällslivet? Och samtidigt, de som inte får uppehållstillstånd beviljat, hur säkerställer vi att de faktiskt återvänder?

Detta är givetvis svåra och känsliga frågor. Men vågar vi inte ställa dem och söka svaren kan vi aldrig lösa de problem kopplade till migration och integration som vi ser idag. 

Den tredje frågan är allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Litar den svenska befolkningen på polis, åklagare, domstolar och fängelser? Så har det varit tidigare, men i takt med ökande otrygghet minskar förtroendet.

Sverige är ett öppet och humant samhälle, ett land där flyktingar kan bygga ett nytt liv. Det ska vi fortsätta vara. Men för att vi ska klara det krävs tydliga svar på frågor om tryggheten, integrationen och om förtroendet för rättsväsendet.

Hemmets Vän, torsdag 11 mars


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Förneka inte mirakel
Öppna upp samhället när alla över 50 år vaccinerats
Vägen ut ur skolkaoset
Värna fri press och yttrandefrihet
"Finlands sak är vår"
Ingen mat på bordet
Stäng kärnkraftverken - när alternativ finns
Den ryska björnen förvirrad
Kommer löftena om äldreomsorgen att hållas?
Osanna rykten skadar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies