Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Värna fri press och yttrandefrihet

Ledare Publicerad: 2021-03-04 15:36

Ungern och Polen är skräckexempel på EU-länder som sätter munkavle på sin befolkning genom att inskränka pressfrihet och politisera domstolarna. Det är bara 17 år sedan polacker jub­lade över att kunna kasta av sig oket från forna Sovjetunionen. I Ungern har premiärminister Viktor Orbán gjort public service, landets media, till maktens megafon. Det knakar i fogarna i den europeiska familjen genom den väg Ungern och Polen valt. Även i Sverige behöver vi vara vaksamma över falsk information eller uteblivna protester mot övergrepp och förtryck.

Under coronapandemin har vi i Sverige kunnat glädja oss åt en stärkt tilltro till medierna. Många tidningar ser stigande upplagor i spåren av olika hot mot sanning och frihet. Samtidigt är det inte bara i USA som Donald Trump varnade för det han påstod vara falska nyheter, när nyhetsförmedlingen inte gick hans vägar. I ett antal länder i världen är detta påtagligt.

Även i Sverige är det från regeringen ibland mycket tyst i grundläggande frågor rörande mänskliga rättigheter. Dit hör yttrande- och tryckfrihet, men också religionsfrihet. I vissa frågor går regeringen i filttofflor. Vi som medborgare behöver granska vad som sägs också från regeringshåll i olika frågor, trots hög svansföring.

Nyligen presenterade utrikesminister Ann Linde vårt lands utrikesdeklaration. Svenska Missionsrådet protesterar i ett debattinlägg i tidningen Dagen över att vår utrikesminister inte tar människor som drabbas av religiös förföljelse och folkmord på allvar.

Kristina Patrik, rådgivare för religions- och övertygelsefrihet på Svenska Missionsrådet, och Sanna Svensson, rådgivare för rådets utvecklingspolitik, skriver att de tillsammans med många andra ”tappade hakan” angående replikskiftet mellan KD:s Lars Adaktusson och utrikesminister Ann Linde i senaste utrikespolitiska debatten i riksdagen.

Trots att Adaktusson lyfter fram pågående religionsförföljelse som drabbar både muslimer och kristna, vill utrikesministern exempelvis inte erkänna folkmordet på assyrier/syrianer i Mellanöstern 2014. Detta trots att EU gjort det. Is­tället basunerar hon papegojlikt ut det felaktiga påståendet att Adaktusson i EU-parlamentet röstat 22 gånger mot abort, när han följde principen att abortfrågan inte är en EU-fråga. Hon ger ingen kommentar till vad KD-riksdagsledamoten sagt om religionsförföljelse.

Det är inte lätt för den enskilde att följa med i tystnad eller glidningar av sanningen, som märks inte bara i stater som Polen och Ungern utan stundtals också i Sverige. Därför behöver vi oerhört väl en fri press och fria domstolar, som granskar grundläggande fri- och rättigheter. Detta är ett fundament för att bevara demokratin.  Också i Sverige måste mångfalden av medier värnas för att motverka likriktning eller utebliven information till befolkningen.

I Ungern kan så kallad ”felaktig information” bestraffas med upp till fem års fängelse. När organisationen Reportrar utan gränser granskat Ungern har landet i pressfrihetsindex 2020 fallit till plats 89. Polen finns på plats 62. Landets regim vill inte tillåta oberoende tv-kanaler och tidningar, som ägs av exempelvis tyska och amerikanska ägare, enligt Dagens Nyheters reporter Michael Winiarski.

I Sverige är mediefriheten inte medvetet kringskuren, men den kan ändå begränsas om mångfalden inskränks. Inte minst behövs mångfalden gentemot den flod av information som når oss via sociala medier. Där är sanningshalten ännu svårare att granska. Därför är det så viktigt att vi värnar både en fri press och yttrandefriheten.

Hemmets Vän 4 mars 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Förneka inte mirakel
Öppna upp samhället när alla över 50 år vaccinerats
Vägen ut ur skolkaoset
Mordförsöken i Vetlanda – och frågorna de väcker
"Finlands sak är vår"
Ingen mat på bordet
Stäng kärnkraftverken - när alternativ finns
Den ryska björnen förvirrad
Kommer löftena om äldreomsorgen att hållas?
Osanna rykten skadar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies