Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"En bra granskning skyddar vår folkbildning"

Veckans nummer Publicerad: 2021-03-04 15:21

Ett och ett halvt år efter avslöjandet om omfattande fusk och bedrägerier hos flera studieförbund med verksamhet i Järvaområdet i nordvästra Stockholm är studieförbundens verksamhet åter aktuell. För bara ett par veckor sedan skrev terrorforskarna Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom på DN Debatt att alla studieförbund skulle behöva genomgå ett rejält stålbad. Att fusket och bedrägerierna är långt värre än man befarat. Men kritiken från studieförbunden har varit skarp mot de tre forskarna.     

– Vi häpnade och vi var sorgsna, säger förbundsrektor Samuel Gustafsson, som tillsammans med studieförbundets ordförande Cecilia Hjort Attefall talar om deras reaktioner på debattinlägget.

När Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom skriver på DN Debatt den 17 februari om ett utbrett fusk i studieförbunden är det ut-ifrån sina roller som experter på terrorism, radikalism och kriminella nätverk. Men både flera studieförbund och Folkbildningsrådet, som varje år fördelar statliga bidrag till bildningsverksamheten, har kritiserat inlägget skarpt.

”Vi vänder oss emot att etablerade forskare påstår att minst 60 procent av studieförbundens verksamhet är fusk, med hänvisning till två anonyma personer. Det är inte seriöst och lever inte upp till de mest basala kraven på vederhäftighet”, skriver exempelvis Folkbildningsrådet. Och sex forskare och styrelseledamöter för Folkuniversitetet skriver i en replik:

”I denna tid av fake news är det av största vikt att som forskare och representant för ett vetenskapligt förhållningssätt ta ansvar för att inte måla upp en sådan nidbild utan att kunna underbygga den med fakta och öppna källor, som kan värderas och kontrolleras.”

Fusk upptäcktes

Det var under hösten 2019 som man hos flera studieförbund upptäckte fusk, bedrägerier och systematisk brottslighet i samband med studieverksamhet på Järvafältet i nordvästra Stockholm. Fyra studieförbund fick efter en granskning betala tillbaka totalt 5,3 miljoner kronor i felaktigt utbetalade bidrag för cirka 2 800 arrangemang under 2019, studiecirklar, kultur-program eller annan folkbildningsverksamhet.

En omfattande utredning av tre års verksamhet, 2017-2019, drogs senare igång av Folkbildningsrådet. Kontakt togs också mellan studieförbundens branschorganisation och polisens nationella operativa avdelning, Noa, efter att TV4 granskat den så kallade Järvaskandalen i augusti 2020. Det resulterade i att tio studieförbund får betala tillbaka sammanlagt 39 miljoner kronor på grund av felaktigheter i statsbidragsanvändningen.

– Men man ser inget nytt Järva. Vi ser inget systematiskt fusk eller oegentligheter på det viset, men vi ser brister. Framförallt dubbelrapportering i musikverksamheten. Sedan ser vi också en del avvikelser i rapporteringen tillsammans med föreningar och medlemsorganisationer, säger Samuel Gustafsson, förbundsrektor hos Bilda.

Läs mer i Hemmets Vän nr 9 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Polisen kan få 40 års fängelse för Floyds död
Andra dödstal efter ny våg
Hennes make riskerar att dö i iranskt fängelse
"Smärtsamt beslut att sända iväg barnen"
"Mycket nöjd med att utskottet förstått allvaret"
"Stor vinst" för Likud och högern
Stort uppsving för förtroendet för vården
Vårdstedts bok och musik gör skillnad för barn i Kenya
"Allt fler vill vara självförsörjande"
"Underbart att äntligen kunna ta första spadtaget"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies