Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Samarbete lösningen i lettiska staden Ogre

Veckans nummer Publicerad: 2021-02-25 16:14

Den ekonomiska krisen i pandemins spår har slagit hårt mot många länder och många samhällen världen över. Men det har också inneburit nya samarbeten och nya tänkesätt. I den lettiska staden Ogre samarbetar kommunstyrelsen med tre av stadens kyrkor – pingstvänner, baptister och lutheraner arbetar tillsammans med myndigheterna för stadens bästa.

– Vi hade betydande hjälpverksamhet för de mest utsatta i vår stad redan innan coronapandemin, berättar Agris Ginko, pastor i den lettiska pingstförsamlingen Ordets Kraft. Han berättar för Janis Vikmanis om det goda samarbetet mellan församlingarna i Ogre redan innan krisen. Bland annat träffas pingstvänner, lutheraner och baptister en gång i veckan eller två gånger i månaden. Det är detta goda samarbete som uppskattas och stöds av kommunstyrelsen.

Motverka coronamörkret

– Senaste julen hade kyrkorna en gemensam julkrubba ute på stan med levande åsnor och får. Nätverket samlar in pengar, har gemensamma tv-gudstjänster och gör sociala insatser i stan, berättar Agris Ginko.

– Ogre satsade i vintras på ljusdesign i citykärnan för att motverka coronamörkret och missmodet. Det gör att folk från alla städer runt omkring nu åker dit för att promenera. Det har gjort att Ogre blivit en ljus och vacker stad, fortsätter han.

Staden Ogre ligger cirka 3,6 mil öster om Riga längs den stora floden Daugava (som under svensk stormaktstid hette Düna). Ogre har liksom många andra samhällen i Lett-land märkts av den stora utflyttningen under senare år, då många letter sökt sig utomlands för att få arbete. Hela kommunen Ogre hade i slutet av 1990-talet cirka 60 000 invånare – idag är det inte mer än 35 000, som både är lettisk- och rysktalande.

– Ekonomin i Lettland har verkligen tagit stryk under senare år, särskilt gäller det dem som har sämst ställt. Javisst fungerar Lettland för det mesta ojämförligt mycket bättre än under kommunisttiden. Men samtidigt befinner sig 30 procent av Lettlands arbetsföra befolkning i västra delarna av EU. De pengar som de skickar hem utgör 20 procent av landets BNP, säger Agris Ginko.

Det är inte utländska hjälpsändningar som gör att de kan hjälpa nödlidande. Utan framförallt är det inhemska församlingar och organisationer som Lettlands Ungdom Med Uppgift, second-handkedjan Skandinavs och Tabitas Sirds i Liepaja.

Människor behöver hjälp

– Visst skulle vi gärna vilja se hjälpsändningar från exempelvis Sverige, människor behöver hjälp. Under det år som pandemin härjat har livet förändrats. Många affärer har tvingats stänga, bara mataffärer, apotek, verkstäder och tillverkningsindustri får hålla igång. Man måste alltid bära ansiktsmask inomhus och många är kritiska till myndigheterna, vars strategi inte alltid är så genomtänkt. Konspirationsteorierna har fått fäste bland många letter, fortsätter han.

Satsar gemensamt

Församlingarna har satsat gemensamt också utanför Ogre: I samhället Mazliene renoverade man skolan och delade ut matpaket. Där har man också startat en församling där pastor Raimonds Lucavnieks håller gudstjänster. I Taurupe hjälper man folk betala räkningar, betala skolmåltider, starta skolan på nytt och ordna sommar-läger – med stöd av bland annat Ungdom med Uppgift. I Kepene hjälper man pensionärer, delar ut kläder och har soppkök.

– Vår pingstförsamling fortsätter bland annat att stödja ett tvätteri med gratis tvättmedel, som tvättar upp kläder åt gästarbetare från Ukraina och lokalbefolkningen. Vi bygger om lokaler för att kunna sända gudstjänster via Internet och har just nu fått en större lokal på 400 kvadratmeter för att få samla åtminstone 40 personer med munskydd eller visir. Men vi anser oss ändå privilegierade som kan få till detta.

Janis Vikmanis/Eva Gustafsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Polisen kan få 40 års fängelse för Floyds död
Andra dödstal efter ny våg
Hennes make riskerar att dö i iranskt fängelse
"Smärtsamt beslut att sända iväg barnen"
"Mycket nöjd med att utskottet förstått allvaret"
"Stor vinst" för Likud och högern
Stort uppsving för förtroendet för vården
Vårdstedts bok och musik gör skillnad för barn i Kenya
"Allt fler vill vara självförsörjande"
"Underbart att äntligen kunna ta första spadtaget"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies