Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Finlands sak är vår"

Ledare Publicerad: 2021-02-25 15:08

Det har snart gått ett år sedan WHO deklarerade pandemi och sedan dess har covid-19 präglat utvecklingen i Sverige, i Norden och i hela världen. Pandemin är långt ifrån över, även om vacciner nu ger oss en helt ny möjlighet att skydda riskgrupper och hantera smittan. Efter ett år är det viktigt att jämföra hur olika länder lyckats hantera pandemin.

Om vi jämför data mellan länderna i Europa hamnar Sverige ungefär i mitten, några länder har lyckats bättre, några sämre.

Men om vi jämför med de andra nordiska länderna sticker Sverige ut rejält, på ett negativt sätt.

Sverige har hittills haft 12 649 dödsfall med covid-19, vilket utgör 1 247 dödsfall per miljon invånare. Detta kan jämföras med övriga nordiska länder.

Danmark har hittills haft 2 338 dödsfall, 403 dödsfall per miljon invånare.

Norge har hittills haft 607 dödsfall, 111 dödsfall per miljon invånare.

Finland har hittills haft 726 dödsfall, 131 dödsfall per miljon invånare.

Det är alltid svårt att jämföra mellan nationer, det finns ofta stora mellanliggande faktorer som påverkar utfallet. Att exempelvis jämföra Sverige med asiatiska länder som Sydkorea, Taiwan, Japan, Hong-Kong eller Singapore, vilka alla varit mycket framgångsrika i hanteringen av pandemin,  är därmed svårt. Och det är avsevärda skillnader även mellan Sverige och länder som Italien, Frankrike eller Tyskland.

Men de nordiska länderna har många likheter. De ligger nära varandra geografiskt, är liknande i storlek, klimat, befolkningsstruktur, näringsliv, sjukvård, välfärdssystem och socialförsäkring. Så när utfallet i dödsfall per miljon invånare är ungefär tio gånger fler i Sverige än i Finland eller Norge – då bör vi på djupet analysera varför dessa länder lyckats skydda riskgrupper så mycket bättre. Om Finland kan – bör väl även Sverige klara detsamma?

Frågan är vad de andra nordiska länderna gjort, till skillnad från Sverige. Har de lyckats bättre med social distansering? Handlar det om skillnad i vilka åtgärder man vidtagit? Handlar det om när dessa åtgärder vidtagits? Eller har åtgärderna som Finland och Norge tillämpat helt enkelt efterlevts av befolkningen på ett bättre sätt?

Har bred användning av munskydd varit en viktig faktor i hanteringen av smittan? Eller har smittskyddsarbetet på kommunal nivå varit bättre och mer effektivt än i Sverige?

Det är den här typen av frågor som sakligt behöver analyseras och besvaras. Det räcker inte att säga att det är svårt att jämföra länderna emellan, i synnerhet när dödstalen per miljon invånare är tio gånger högre i Sverige än i Finland och Norge.

I Sverige uppfattar vi oss ofta som bäst i klassen. Denna gång är vi inte det. Tvärtom. Uppenbarligen finns det läxor att lära av våra nordiska grannländer.

Hemmets Vän 25 februari 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Förneka inte mirakel
Öppna upp samhället när alla över 50 år vaccinerats
Vägen ut ur skolkaoset
Mordförsöken i Vetlanda – och frågorna de väcker
Värna fri press och yttrandefrihet
Ingen mat på bordet
Stäng kärnkraftverken - när alternativ finns
Den ryska björnen förvirrad
Kommer löftena om äldreomsorgen att hållas?
Osanna rykten skadar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies