Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det märkliga befolkningsåret 2020

Veckans nummer Publicerad: 2021-02-25 14:34

Så lite som den svenska befolkningen växte förra året har den inte gjort på 15 år. I december förra året minskade till och med folkmängden med nästan 3 000 personer.

– År 2020 var – ur ett befolkningsstatistiskt perspektiv – ett mycket ovanligt år.

Det säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån, i samband med att myndigheten nu släpper den officiella befolkningsstatistiken.

– Året började ganska normalt. Vi hade en låg dödlighet. Invandringen minskade lite, samtidigt som vi hade en något ökad utvandring. Sen kom corona och i slutet av mars ökade dödsfallen kraftigt. Gränserna stängdes, vilket fick invandringen att minska kraftigt, säger Tomas Johansson.

Det som framför allt sticker ut, säger han, är den höga dödligheten. Att drygt 9 000 fler personer i Sverige dog förra året, jämfört med 2019. Och även om man jämför med ett snitt från de fem föregående åren (2015–2019), så dog det 7,9 procent fler människor år 2020 än under denna jämförelseperiod.

Fler från än till

– Vid halvårsskiftet var dödsfallen nere på normala nivåer igen, vilket höll i sig till början av november då dödsfallen började öka på nytt, säger Tomas Johansson.

Detta, i kombination med en kraftigt minskad invandring, resulterade i att Sveriges folkmängd bara ökade med 0,5 procent förra året. Det är nästan en halvering av folkökningen jämfört med året före. Med så lite har folkmängden inte ökat sedan 2005, både i relativa och absoluta tal.

Därutöver rörde vi oss också annorlunda inom landet. Exempelvis flyttade fler från än till Stockholm förra året. Tack vare födslarna ökade huvudstadens folkmängd ändå, men inte alls lika mycket som vanligt.

I stället blev Malmö den kommun där folkmängden ökade mest, med 3 783 personer närmare bestämt. Därefter kom Göteborg (3 775), följt av Uppsala (3 072) och Haninge (1 595).

– Stockholm kom först på åttonde plats med 1 478 personer, och det som drivit hela folk­ökningen är att det föddes fler än vad som dog, säger Tomas Johansson.

Andra kommuner, däremot, har tappat i antalet invånare, som Dals-Eds kommun i Västra Götaland, Haparanda och Övertorneå i Norrbotten.

– Många av de kommuner som fick negativa tal förra året ligger nära våra grannländer. Min gissning är att de stängda gränserna har påverkat detta. Haparanda, där invånarantalet minskade med 27 personer, är ju intimt sammankopplat med Torneå i Finland som ligger på andra sidan älven. Jag vet inte, men man kan tänka sig att en del valde att flytta till den finska sidan när gränsen och den gemensamma bostadsmarknaden stängdes ner, säger Tomas Johansson.

Läs mer i Hemmets Vän nr 8 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Polisen kan få 40 års fängelse för Floyds död
Andra dödstal efter ny våg
Hennes make riskerar att dö i iranskt fängelse
"Smärtsamt beslut att sända iväg barnen"
"Mycket nöjd med att utskottet förstått allvaret"
"Stor vinst" för Likud och högern
Stort uppsving för förtroendet för vården
Vårdstedts bok och musik gör skillnad för barn i Kenya
"Allt fler vill vara självförsörjande"
"Underbart att äntligen kunna ta första spadtaget"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies