Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Bidens USA försöker frysa ut saudisk kronprins

Veckans nummer Publicerad: 2021-02-25 14:29

Saudiarabien är paria och måste betala för sina människorättsbrott, har Joe Biden hotat. Men USA värnar också samarbetet och det är snarare den maktfullkomlige kronprinsen som kan komma att bli utfryst, enligt en expert.

När Donald Trump valde Riyad som första utlandsresa som president välkomnades han av pompa, ståt och hästburna män med amerikanska och saudiska flaggor i händerna. Det blev startskottet för en bilateral relation som var varm och ekonomiskt fruktsam – även när det stormade som mest kring det auktoritära kungadömet.

– Saudiarabien var en hörnsten i Trumps Mellanösternpolitik, säger Bitte Hammargren, associerad senior medarbetare vid Utrikespolitiska institutets MENA-program.

– Han ville gynna sin väljarbas genom feta vapenkontrakt. Samtidigt odlade svärsonen Jared Kushner en personlig relation med kronprins Mohammed bin Salman som gick bortom de amerikanska institutionerna.

Tillåtande

Relationen under Trump har av bedömare beskrivits som tillåtande. Trots att USA:s underrättelsetjänst riktade misstankar mot Mohammed bin Salman (MBS) för mordet på journalisten Jamal Khashoggi fick det inga konsekvenser. Detsamma gällde vidsträckta människorättsbrott och fängslade aktivister. Och när kongressen röstade för att dra tillbaka stödet till Saudiarabiens krig i Jemen lade Trump in sitt veto.

Men nu är det nya tider. Redan under valrörelsen lovade Joe Biden en tuffare linje och beskrev Saudiarabien som en ”paria” som måste straffas för mordet på Khashoggi.

Som president har han redan hunnit frysa delar av vapenexporten till Saudiarabien, dra tillbaka stödet för det saudiska kriget i Jemen och avlägsna Huthirebellerna från USA:s terrorlista. Timothy Lenderking har därtill utsetts till särskilt Jemensändebud.

Läs mer i Hemmets Vän nr 8 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Polisen kan få 40 års fängelse för Floyds död
Andra dödstal efter ny våg
Hennes make riskerar att dö i iranskt fängelse
"Smärtsamt beslut att sända iväg barnen"
"Mycket nöjd med att utskottet förstått allvaret"
"Stor vinst" för Likud och högern
Stort uppsving för förtroendet för vården
Vårdstedts bok och musik gör skillnad för barn i Kenya
"Allt fler vill vara självförsörjande"
"Underbart att äntligen kunna ta första spadtaget"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies