Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Stora utmaningar väntar för Ryssland

Veckans nummer Publicerad: 2021-02-25 14:15

Vart är Ryssland på väg? En dryg månad efter den uppmärksammade domen mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och sedan tusentals demonstranter gripits över hela Ryssland har de politiska oroligheterna lugnat ner sig något. Men spänningarna finns kvar, menar rysslandsexperten Rauli Lehtonen, som talar om en spricka mellan unga och äldre men också hur de allt kyligare relationerna mellan Ryssland och EU påverkar inte minst evangeliska kyrkor.  

– Jag tror att myndigheterna bara skjuter problemen framför sig. Den här rörelsen växer och förr eller senare brister fördämningarna, säger han.

Det har gått mer än en månad sedan den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj greps på flygplatsen i Moskva, något som utlöste demonstrationer över hela Ryssland. Navalnyj sitter fängslad för att ha brutit mot ett tidigare villkorligt straff och riskerar nu att hamna i en straffkoloni. En domstol i Moskva har nyligen avslagit hans överklagan.

Rauli Lehtonen, pastor i Fin-ska Filadelfia Stockholm och sekreterare för Pentecostal World Fellowship’s (PWF) ochWorld Assemblies of God Fel-lowship’s (WAGF) religions-frihetskommitté (PCRL), berättar hur han under den första lördagen följde nyhetsbyrån AP:s direktsändningar i timmar.

Ungdomsrevolt

– Jag märkte att det här är lite av en ungdomsrevolt. Det är den yngre generationen som följer sociala medier, de följer Navalnyjs blogg och när han är arresterad är det andra frivilliga och aktiva som driver den här bloggen.

– Jag märker också när jag har varit i kontakt med kristna i landet hur mycket ungdomarna engagerar sig. De upplever myndigheterna som korrupta och oärliga och de sätter sitt hopp till Navalnyj, fortsätter Rauli Lehtonen.

Han beskriver hur brutal situationen vid Pusjkintorget i Moskva var, hur ryska OMON-trupper, antiterrorstyrkor, slog ner demonstrationerna med våld medan bussar och andra fordon kördes fram för att fyllas med demonstranter som såg helt fredliga ut. Demonstrationerna hade inte fått tillstånd av polisen och under tre lördagar greps därför mellan 5 000 och 10 000 demonstranter.

Ljusvandringar

– Den sista helgen försökte man demonstrera på ett sätt som om man inte demonstrerade. Det vill säga: man hade vandringar med ljus och man promenerade runt. Men då hade antalet demonstranter sjunkit betydligt efter det våld som de mött från polisen och OMON-trupperna, säger Rauli Lehtonen.

– Det man märker, och det gäller också i kyrkor och församlingar, det är att den äldre generationen fortfarande är lojal mot presidenten och mot regeringen och att de till och med sympatiserar med dem. De äldre ser fortfarande Putin som en garant för de kristna värderingarna kring familjen och mot könsneutrala äktenskap.

Läs mer i Hemmets Vän nr 8 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies