Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Friskvård för mer än bara kroppen"

Veckans nummer Publicerad: 2021-02-25 14:09

Hälsa för ande, kropp och själ i gemenskap, det är parollen för det friskvårdsarbete som Korskyrkan i Örebro har. Idag har de fyra aktiva grupper som tränar varje vecka – tre av dem utomhus så här i pandemitider.

– Det finns ett så uppdämt behov av det här just nu, säger Martina Isaksson och Therese Sandblom efter ett gympass på en parkering i Adolfsberg utanför stan.

Det har hunnit gå nästan tretton år sedan Martina Isaksson fick de där tankarna på gymträning i kyrkans regi. Hon berättar hur hon hade börjat gymträna i grupp i ett annat sammanhang men hur de förlorade sin ledare.

– Det kändes så tråkigt att bara sluta. Jag hade inte gjort något liknande tidigare men kände att det var bra och kul att träna på det här sättet. Det var då jag började fundera på att min församling faktiskt hade lokaler som skulle kunna användas.

Ungdomsarbete

Adolfsbergs Baptistförsamling hade redan på 1970-talet fått ta över Adolfsbergsgården, inte långt från Korskyrkan som byggdes 1966 intill nybyggda bostadsområden i utkanten av Örebro. Här hade församlingen ungdomsarbete och en fritidsgård och här fanns också en gymnastiksal.

– Ungdomsarbetet var ett aktivt arbete rakt ut mot samhället, och när jag började tänka i de här banorna hade vi just rustat dessa lokaler. I vår vision i Korskyrkan finns att vi riktar oss till hela människan, inte bara unga. Jag tänkte att här kan vi vara med och fylla flera behov på en gång, inte minst genom vad sången och musiken kan ge. Vi skulle då ha en möjlighet att välja musik själva under gympassen, till exempel.

– Så jag började prata med Therese här och lanserade den här galna idén: Ska vi hitta på något sådant? Jag hade ju aldrig gjort något liknande tidigare, säger Martina Isaksson.

– Det hade faktiskt inte jag heller gjort, inflikar Therese Sandblom innan Martina fortsätter:

– Vi var några som bad över det här under ett halvår. Vi lade fram det så: Är det meningen får de här tankarna växa. Men vi tyckte att det var lägligt, med våra nyrustade lokaler och allt. Vi hade ju de fysiska förutsättningarna för det.

I linje med församlingens tanke

– Vi tänkte bredda mot vår egen åldersgrupp och på det sättet betjäna vårt samhälle. Det vi tänkte gick i linje med församlingens hela tanke. Vi ligger utanför city, och vår tanke var att detta var för folk som bor här i Adolfsberg. Det fanns ett helhetstänk som vi kände var riktigt, fortsätter Therese.

Martina berättar hur de skrev ner vilken målsättning de hade och vilken målgrupp de riktade sig till.

– Vi kände: Det här ska vara för alla. Alla ska känna att man kan vara med efter sina egna förutsättningar. Och det ska ge något för ande, kropp och själ – för hela människan, det var grundtanken. Vi sade: ”Vi ger det en månad. Vi träffas en gång i veckan i en månad för att se om det överhuvudtaget finns några som är intresserade.” Och det fylldes på väldigt snabbt, säger hon.

Idag har de fyra olika grupper i församlingens friskvårdsarbete, tre gympapass och ett Tikva stretch-pass, som är en träningsform som bygger på avslappning. Martina berättar att hon också anställts på deltid i Korskyrkan för att kunna leda friskvårdsarbetet.

– Det säger ändå något om att det är viktigt för församlingen, fortsätter hon.

Läs mer i Hemmets Vän nr 8 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Polisen kan få 40 års fängelse för Floyds död
Andra dödstal efter ny våg
Hennes make riskerar att dö i iranskt fängelse
"Smärtsamt beslut att sända iväg barnen"
"Mycket nöjd med att utskottet förstått allvaret"
"Stor vinst" för Likud och högern
Stort uppsving för förtroendet för vården
Vårdstedts bok och musik gör skillnad för barn i Kenya
"Allt fler vill vara självförsörjande"
"Underbart att äntligen kunna ta första spadtaget"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies