Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Regeringen förbereder för nya pandemiregler

Veckans nummer Publicerad: 2021-02-18 15:10

Regeringen förbereder nedstängningar av flera verksamheter, bland annat handelsplatser, restauranger och gym och sportanläggningar. Det beskedet ger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens.

Samtidigt flaggar idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP) för att kultur- och idrottsevenemang ska gå efter samma regler som exempelvis butiker och gym.

– Jag vet att vi alla känner en stark längtan efter normalitet men situationen är fortfarande allvarlig. Det är bekymmersamt att antalet fall ökat, vi ser med oro på utvecklingen, det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridningen, säger Lena Hallengren.

– Vi har i dag inga besked om nedstängning, men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent, fortsätter hon.

Exakt vad som krävs för att att regeringen ska besluta om nedstängningar vill Lena Hallengren inte säga.

– Det går inte att säga exakt vad som krävs, jag tänker inte spekulera, utan vi behöver göra en samlad bedömning. Det ska vara en påtaglig risk för att den tredje vågen kommer, säger Hallengren.

Regeringens förslag går nu ut på remiss till den 26 februari. Om regeringen sedan beslutar att stänga ned olika verksamheter, så måste riksdagen ta ställning till beslutet efter en vecka.

Anpassa verksamheter

Museer och konsthallar ska förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym från 11 mars, efter förslag från regeringen. Det meddelar idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP).

Regeringen föreslår ett nytt system för reglering av allmänna sammankomster och tillställningar, där begränsningarna ska vara proportionerliga och publiktaken differentierade utifrån risk för smittspridning.

– Det här möjliggör för arrangörer att kunna arran­gera sammankomster genom att göra justeringar, i stället för en fast gräns för alla finns möjligheten att ta emot mer publik om man anordnar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, säger Amanda Lind.

Vid pressträffen noterar hon att exempelvis många privata museer och konsthallar redan i dag har anpassat sina verksamheter utifrån rådande regler för andra delar av samhället.

Läs mer i Hemmets Vän nr 7 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Risk för en tredje våg
Marskalk Twito - nästa problemledare i EU?
"En bra granskning skyddar vår folkbildning"
"Musiken och lovsången är min livlina"
"Viktigt att ge unga en röst"
Samarbete lösningen i lettiska staden Ogre
Det märkliga befolkningsåret 2020
Bidens USA försöker frysa ut saudisk kronprins
Stora utmaningar väntar för Ryssland
"Friskvård för mer än bara kroppen"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies