Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Stäng kärnkraftverken - när alternativ finns

Ledare Publicerad: 2021-02-11 16:36

Klimatet är en av vår tids ödesfrågor. Hela vårt moderna samhälle måste ställa om. Och för att klara att minska utsläppen av växthusgaser kommer det att krävas betydligt mer el, när bensinbilar, bussar och lastbilar som drivs av diesel ska drivas av el. Och därtill ska uppvärmning av hus och drift av industri ställas om, om än i mindre omfattning.

Klimatomställningen kräver el, betydligt mer el än idag. Annars klarar vi inte klimatomställningen. Därmed är det svårbegripligt att Sverige, under miljöpartistisk ledning, nu stänger ner kärnkraftverk samtidigt som landet skyndsamt ska ställa om till mer el, för att klara klimatet.

På sikt måste kärnkraften ersättas av andra energikällor. Det är alla överens om. Men det är orimligt att stänga kärnkraftverk innan alternativa energikällor är fullt utbyggda.

I ett nationellt elsystem krävs det tillgång till el dygnet runt, året runt, i hela landet. Även om solen inte skiner eller vindarna inte blåser.

Just väderoberoendet har varit kärnkraftens fördel. Vattenkraften är beroende av hur mycket det regnat eller snöat och hur mycket vatten som finns i kraftverksdammarna. Vindkraften är beroende av just vind. Och solkraften är beroende av – sol. I ett nationellt energisystem går det inte att lagra stora mängder energi, utan den behöver produceras vid behov.  

Idag har vi periodvis överskott och exporterar el. Och i norra Sverige har vi fortfarande överskott. Men i södra Sverige och under kalla dagar måste Sverige importera el. Efter att kärnkraftverket Ringhals 1 nu stängts måste vi importera mer el än tidigare. Det handlar inte sällan om el från kolkraftverk i Polen, Litauen och Tyskland. Det är svårt att se hur det hänger ihop med klimatomställningen.

Det är givetvis helt orimligt att stänga reaktor efter reaktor samtidigt som den alternativa kapaciteten inte är utbyggd.

Den svenska kapacitetsbristen under kalla vinterdagar uppmärksammades av SVT i helgen som gick. Under rubriken ”Därför kan det vara smart att inte dammsuga de närmaste dagarna” beskrevs problemen med elbrist, och slutsatsen var att befolkningen exempelvis inte bör dammsuga kalla dagar.  

Någon närmare analys från SVT om varför det föreligger stor risk för elbrist i Sverige fanns inte. Än mindre kritiska frågor till ansvarig minister om hur den svenska elförsörjningen kunnat bli så skör att medborgare nu inte obehindrat bör utföra enklare hushållssysslor.

Allt fler svenskar byter till elbilar eller laddhybrider. Frågan är om vi har kapacitet för den tänkta förändringen?

Stäng gärna kärnkraftverken. Men först när alternativen är fullt utbyggda.

Hemmets Vän 11 februari 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Värna fri press och yttrandefrihet
"Finlands sak är vår"
Ingen mat på bordet
Den ryska björnen förvirrad
Kommer löftena om äldreomsorgen att hållas?
Osanna rykten skadar
USA är långt större än president Trump
Osäkerhet skapar nyorientering
Vaccinationen är i gång – men är Sverige redo?
Lucia förmedlar hopp


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies