Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Jag är inte någons "äldre"

Veckans kommentar Publicerad: 2021-02-04 15:13

I Dagens Nyheter läser jag i veckan journalisten Andrev Waldens intressanta krönika om synen på åldrande. Walden skriver, trots att han själv bara är 44, mycket initierat om att amerikanerna betraktar människor som levt ett långt liv som individer, vuxna och kloka, och de ses inte på något sätt som förbrukade bara för att det råkar vara pensionärer.

Walden exemplifierar med nyss installerade Joe Biden. Han skriver: ”Biden är äldre än 348 av Sveriges 349 riksdagsledamöter. Genomsnittsåldern i den svenska riksdagen är 45,1 år. Den 116:e amerikanska kongressen hade vid tillträdet 2019 en genomsnittsålder på 57,6 år i representanthuset och 62,9 år i senaten. Här i Sverige lyckas vi inte längre pressa oss över 50-strecket ens i ’Stjärnorna på slottet’ (49,2).”

Walden har rätt. Vi behöver förändra vårt sätt att se på åldrande, vishet och kompetens. Det är inte en slump att de två senaste presidenterna i USA är äldre än en svensk statsminister någonsin varit. Biden är 78. Han ersatte den 74-årige Trump. Äldsta statsministern i Sverige var Carl Johan Thyselius, som var 72 när han avgick 1884.

Hur vi talar och tänker om människor speglar hur vi som samhälle och kultur ser på dem. Ingen förtroendevald politiker skulle till exempel uttrycka sig i termer av ”våra barn”. Barnen är sina egna, möjligen tillhör de sina föräldrar. Ingen skulle heller tala om ”våra covidsjuka” eller ”våra funktionshindrade”. Men allt som oftast uttrycker sig personer i myndighetsställning – till och med ministrar – i termer av ”våra äldre”. Som om dessa människor vore en gemensam egendom eller enhetlig grupp. Så är det förstås inte.

Till den förmodat homogena gruppen ”våra äldre” skulle alltså höra förutom undertecknad, även chefen och ägaren till Hemköp och Axfood-koncernen Antonia Ax:son Johnson, EU-minister Hans Dahlgren eller Volvos vd Håkan Samuelsson.

Kanske är det denna förmyndarmentalitet som bidragit till att covid-19 formligen exploderade på kommunernas äldreboenden förra året. Vi behöver se alla människor som individer där var och en har unika behov och en egen röst, varje dag, hela livet. Det gamla ålderdomshemmet var kanske inte bra i alla avseenden, men de brister som coronakrisen har avtäckt visar att dagens äldreomsorg inte har kommit särskilt långt. Visst är det skillnad på omsorg för personer i livets början och i livets slut, men det ensamt kan inte förklara varför ambitionsnivån skiljer sig så mycket. Varje dag i en människas liv bör rimligen vara lika mycket värd oavsett var i livet man befinner sig.

Ingen människa är någon annans. Ingen människa är någonsin förbrukad.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Akut behov av skärpt svensk terrorlagstiftning
Utökade krav på munskydd – det var på tiden
Nu får det vara nog
Efter avståndet
Brandattentat mot Spånga kyrka oroar
Harris är hoppet för nästa generation
Sverige – lär av Israel
Kom, låt oss återgå till livet
Det här tar vi med oss från året som gått
Vad är ett löfte värt?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies