Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Osanna rykten skadar

Ledare Publicerad: 2021-01-21 12:57

Visst minns vi ”Viskleken” från barnkalasen under vår uppväxt. Upphovspersonen viskade i den närmaste personens öra, som förde vidare vad den trodde sig höra. När berättandet gått varvet runt bland deltagarna kunde berättelsen vara en helt annan. Historien kan rada upp exempel från böcker, tidningar och annan nyhetsförmedling som först lät trovärdiga, men som inte höll för en noggrannare kontroll. Stormningen av Kapitolium i Washington, USA, visar det katastrofala när hemmagjorda världsbilder kan skaka till och med de mest etablerade demokratiska institutioner.

Sociala medier på Internet, som gärna sprider lösryckta påståenden, halvsanningar eller rent ut falska ståndpunkter, har inte gjort det lättare för människor att hålla huvudet kallt. Det är lätt att ogrundade rykten får oerhörd genomslagskraft – inte minst i kristider.

Föräldrar och alla som möter barn och unga har ett stort ansvar att hjälpa den uppväxande generationen att behålla sans och lära sig ställa kritiska frågor. Är ryktet eller påståendet sant? Har det balans och sunt förnuft att tillföra samtiden eller sprids det bara för att det kittlar nyfikenhet och fantasi? Vilka är motiven till att man lånar sig till ryktesspridning?

Barnläkaren i Örebro, tillika professorn vid Karolinska Institutet i Stockholm, Jonas Ludvigsson, har drabbats av en förtalskampanj på sociala medier. Men han har också hotats och fått möta rent brottsliga handlingar för att han presenterat en välgrundad forskningsstudie i New England Journal of Medicine. Där visar han att av två miljoner barn är det endast 15 som blivit svårt sjuka i covid-19. Vissa påstår att denne läkare skaffat sig sin utbildning för att plåga barn. Han påstås av vissa ryktesspridare vara ansvarig för att tusentals människor dött.

Visst kan slarv och obetänksamhet ställa till problem i vårt samhälle. Men när människor gömmer sin identitet på sociala medier för att underblåsa rykten eller göra illvillig skada får det oerhörda konsekvenser.

Varenda konsument av tidningar, radio och tv och inte minst sociala medier behöver använda kritiska ögon, ställa kontrollfrågor och lyssna på andras ståndpunkter för att stävja osann ryktesspridning.

När hela vår värld drabbats av ett dödligt virus finns naturligtvis grogrund för rädsla. Men i detta läge är det oerhört viktigt att vi sätter vår tilltro till vetenskaplig forskning och beprövad erfarenhet för att inte rädslan ska växa.

Har man som president Donald Trump en benägenhet att underblåsa ryktesspridning och ägna sig åt konstruerade sanningar för att bibehålla kraften i sin världsbild, då vet vi redan att vi kan få ett kaotiskt samhälle. Totalitära stater som Ryssland, Kina, Iran och ett antal andra nationer ägnar sig framgångsrikt åt att hålla sin befolkning borta från kritiskt tänkande. Annars riskerar deras totalitära världsbild att spricka och de politiska ledarna förlora förtroende och makt.

Sammanfattningsvis kan vi säga: Tro inte allt du läser eller hör. Kontrollera var det kommer ifrån och hur underbyggt det är. Låt inte tankarna i ensamheten skena iväg utan samtala med andra som kan ge alternativa förklaringar och kompletteringar. Vi behöver bygga förtroende och inte misstänkliggörande om vi ska kunna behålla ett fungerande demokratiskt samhälle.

Hemmets Vän 21 januari 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Tro inte allt Lars
2021-01-28 17:16
Hur var det med Estonia förlisningen
Media svalde statens utredning
Nu börjar sanningen komma fram
Mainstream media Twitter Facebook demokraterna etablisem
Påstår att det inte har förekommit valfusk
Har varje valsedels äkthet kontrollerats Nej
Nu demoniserar demokraterna att ca70 miljoner som röstar på Trump måste omprogrameras
I 4 år så var det det ena efter den andra anklagelsen mot Trump
Ni sväljer kristen media att allt har gått rätt till o att Trump är boven Det är bara världslig antagande där Guds syn saknas
Det är bedrövligt att speciellt kristen media o ledare inte kan fråga hur Gud ser på detta
Mvh Lars

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Värna fri press och yttrandefrihet
"Finlands sak är vår"
Ingen mat på bordet
Stäng kärnkraftverken - när alternativ finns
Den ryska björnen förvirrad
Kommer löftena om äldreomsorgen att hållas?
USA är långt större än president Trump
Osäkerhet skapar nyorientering
Vaccinationen är i gång – men är Sverige redo?
Lucia förmedlar hopp


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies