Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Israel förebild i covidvaccinering

Veckans nummer Publicerad: 2021-01-21 12:47

Med hjälp av en starkt centraliserad distribution och täta kontakter med över 350 ”vaccinationspunkter” runtom i landet har Israel redan lyckats vaccinera två miljoner människor. Långt fler än exempelvis Sverige.

Världens länder tampas just nu med hur de ska hinna vaccinera sina respektive befolkningar, innan allt för många blir sjuka och dör. I Storbritannien går det hyfsat snabbt, i Frankrike inte alls, något som fått president Macron att ”gå i taket”.

I Sverige säger myndigheterna att vaccinationerna går ”enligt plan”, men kritikerna tycker att det går för långsamt. Vad är problemet? Vi har ju haft flera veckor på oss, säger de. Därut­över har det framkommit att regionerna håller igen med vaccineringen, för att på så sätt spara doser för att kunna ge redan vaccinerade den andra dosen, något Folkhälsomyndigheten har varit kritisk mot.

Mönsterland

Oavsett hur Sverige ligger till framhålls ofta Israel som något av ett mönsterland när det kommer till vaccinationerna mot covid-19. Landet, som har 9,25 miljoner invånare, har redan vaccinerat två miljoner av dem och räknar med att 70 procent ska vara vaccinerade i slutet av mars/början av april.

Nyligen höll en av de ansvariga för genomförandet, läkaren Asher Salmon vid Israels hälsoministerium, en internationell presskonferens där han förklarade hur landet har gått tillväga.

– Dem vi riktar in oss på nu är personer 60 år eller äldre, sjukvårdspersonal samt blåljuspersonal, som poliser och ambulanspersonal, säger han.

För att göra distributionen så effektiv som möjligt lagrar man alla doser på ett enda ställe, ett logistikcentrum som har gott om minus 80-frysar och som är placerat mitt i landet, i närheten av en flygplats.

– Därifrån utgår transporterna till de 350 vaccinationspunkterna, exempelvis en vårdcentral, som finns i landet och som vi hela tiden har täta kontakter med, säger Asher Salmon.

Utmaningarna är dock flera, tillstår han. Precis som i alla andra länder finns så kallade antivaxxare, som – av olika skäl – motsätter sig vaccin. Därut­över har landet också stora grupper ortodoxa judar samt många arabisktalande personer, främst palestinier och beduiner, vars vaccinationsvilja varierar.

Läs mer i Hemmets Vän nr 3 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies