Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Annikas liv förändrades helt efter covid-19

Veckans nummer Publicerad: 2021-01-21 12:44

– Jag kan tänka att vi har spelat ett väldigt högt spel i Sverige, säger Annika Sarafian, som sedan i april haft symptom på covid-19. Hon dras nio månader senare fortfarande med symptom och följdsjukdomar. För Hemmets Vän berättar hon om den dagliga kampen.    

– Vi måste börja tala om hur det här viruset har drabbat oss långtidssjuka, fortsätter hon.

Hur många som blivit långtidssjuka i Sverige efter coronapandemin är det ingen som vet. Det är fortfarande relativt få studier gjorda, men enligt undersökningsföretaget Novus kan det vara någonstans mellan 25 000 och 150 000 personer.

– Folk vet inte riktigt om i Sverige att vi är en grupp som lider något extremt. Många drabbas inte alls och de vet kanske inte ens om hur hårt vi långtidssjuka har drabbats, säger Annika Sarafian, 45, trebarnsmamma och verksamhetsledare i familjeföretaget Pater Assistans.

Kämpar fortfarande

Hon är en av dem som fick corona under våren 2020 och som fortfarande kämpar med symptom och följdsjukdomar. Idag är hon sjukskriven på 75 procent och berättar om en daglig kamp för att komma tillbaka, för att få vård och för att få rätt gentemot Försäkringskassan.

– Det är väldigt tufft. Jag levde ett friskt liv med allt vad det innebar, och så har man fått allt så totalt förändrat, säger hon och berättar vad som hände:

– Jag började känna mig sjuk och hängig under andra halvan av mars. Visst försökte jag att göra saker, men jag förstod att jag måste isolera mig. Jag fick avboka olika besök och kunde inte leva riktigt som vanligt.

Feber och andningssvårigheter

– Jag hade 2008 fått en whiplash-skada i samband med utbrändhet, jag hade svimmat och slagit i huvudet när jag gick på toaletten. Nu hände egentligen något liknande. Jag fick feber, andningssvårigheter och kände ett tryck över bröstet. När jag gick och lade mig på kvällen den 31 mars kände jag mig andfådd, men somnade ändå. Efter en timme vaknade jag av att jag inte fick luft. Jag rusade upp och ut i hallen och ropade till min familj att de skulle hjälpa mig. Sedan tuppade jag av.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Risk för en tredje våg
Marskalk Twito - nästa problemledare i EU?
"En bra granskning skyddar vår folkbildning"
"Musiken och lovsången är min livlina"
"Viktigt att ge unga en röst"
Samarbete lösningen i lettiska staden Ogre
Det märkliga befolkningsåret 2020
Bidens USA försöker frysa ut saudisk kronprins
Stora utmaningar väntar för Ryssland
"Friskvård för mer än bara kroppen"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies