Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Myndighetssverige har fått sig en törn

Debatt Publicerad: 2021-01-14 15:34

Dagsnoteringen i det allmänna myndighetsregistret är 457. Av dessa är 250 statliga förvaltningsmyndigheter. Dessutom tillkommer kommunala myndigheter.

En del av det här har sin bakgrund i Karl XII:s död och stormakten Sveriges fall. Som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd skapades en rad nya myndig­heter för att ge arbete åt avdankade generaler. Och det är nästan så man kan ana kopplingen i ordet generaldirektör.

Av hävd har det alltid varit så att dessa statens trotjänare ska vara oförvitliga. Korrekthet, stå för pålitlighet, politisk obundenhet och i 100 procents tjänst för staten, alltså folket.

Det har inte alltid fungerat, och det senaste exemplet är att Dan Eliasson, chefen för MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, avgick självmant efter den folkstorm som uppstått i samband med hans resa söderut.

Men i praktiken var han förstås tvungen att avgå. Hade han inte gjort det självmant så hade han avskedats av regeringen, kanske efter påtryckningar i riksdagsutskott.

När det gått så långt att den, i varje fall utåt, viktiga myndigheten för landets säkerhet och beredskap, i folkmun började kallas för Myndigheten för Sol och Bad, ja då låg plötsligt ett löjets skimmer över hela verket.

Läget blev ohållbart. Det fanns inget annat att göra för Dan Eliasson än att avgå. Självmant eller på annat sätt.

Därmed hade den forne s-märkte statssekreteraren Eliasson avverkat fyra myndigheter som chef: Generaldirektör för Invandrarverket och Försäkringskassan. Därefter rikspolischef och nu MSB.

Det är nu otroligt viktigt för regeringen att i fortsättningen tillsätta verkschefer som är oförvitliga. Som själva lever upp till det som deras verk säger att andra ska leva upp till.

Exemplet Eliasson avskräcker. Det går inte att tala om för svenska folket att de ska avstå från att träffa barn och barnbarn, utan helst stanna hemma – samtidigt som verkets högste chef själv gör en tripp till Kanarieöarna.

Inrikesminister Mikael Damberg (som verkar ta allt större plats i regeringens hackordning) sa om Dan Eliassons avsked: ”Jag gör samma bedömning… Klokt beslut… Det har blivit en för stor sak.” Underförstått: frågan har tagit fokus från den viktiga pandemibekämpningen.

Nu väntar den så kallade elefantkyrkogården för Eliasson.

Men allt spiller även över på regeringen. Det har inte precis varit föredömligt när justitie- och  migrationsminister Morgan Johansson med entourage shoppade runt i Malmö, när finansminister Magdalena Andersson hyrde skidutrustning i Sälen eller när självaste statsministern shoppade loss i en Stockholmsgalleria.

Det skedde smittsäkert med avstånd, löd kommentaren från statsministern. Tacka för det, när andra gjorde som de skulle – höll sig hemma.

Här har regeringen ett stort arbete framför sig för att återfå ett förtroende.

Dessutom bör myndighetschefer vara 100 procent fristående, inte kopplas ihop med något parti. Inga politruker, ett ord som har betydelsen politisk uppkomling. Ja, ni förstår själva.

Rolf Johnsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Tillåt inte gårdsförsäljning av alkohol
"Förtäckt folkmord" när covidsjuka felvårdades
"Och kärleken svalnade …"
Dramatiskt om polisens vardag
Tillsätt en haverikommission för de mest utsatta flickorna
Rädslan blev vår munkavle
Så kan samhället förbättras
Stoppa missbruket av det svenska asylsystemet
Kan man lita på de nya vaccinerna?
Ett bra bistånd är effektivt


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies