Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

USA är långt större än president Trump

Ledare Publicerad: 2021-01-14 15:30

Scenerna från den amerikanska politiken de senaste dagarna har varit hårresande och djupt oroande. Att kongressen i USA skulle stormas av en folkmassa var det nog få som faktiskt trodde skulle hända, detta trots president Donald Trumps väl dokumenterade tillkortakommanden, brister och återkommande lögner.

Det är bara en vecka kvar tills den kommande presidenten svärs in. Ändå pågår den politiska striden i USA. I skrivande stund kräver talmannen, Nansy Pelosi, Demokratiska partiet, att vicepresidenten Mike Pence ska avsätta presidenten. Om inte, väntar återigen riksrätt för Trump. Syftet är tydligt, Donald Trump ska en gång för alla förpassas till historieboken, och hans och hans familjs eventuella vidare politiska karriär ska förhindras.

 

Men det gäller att inte misströsta. USA är större än Donald Trump. Hans tid vid makten är, tack och lov, snart förbi. Frågan är vad som händer härefter.

Joe Biden kommer att installeras som USA:s 46:e president på onsdag nästa vecka. Han vann en tydlig seger i valet i höstas, med ett historiskt högt valdeltagande. Partiet har även majoritet i såväl senaten som representanthuset. Biden har alltså en stark plattform för att genomföra sin politik. Dock är han 78 år och därmed den äldste presidenten i landets historia. Frågetecken finns om han orkar fram till nästa val, då han alltså skulle bli 82 år.

Det är givetvis glädjande för demokraterna att ha vunnit tillbaka presidentmakten. Men det är en mycket svår situation den nye presidenten har att hantera.  

President Donald Trump har skadat USA som nation, han har kraftigt försvagat USA:s position och inflytande i världen. Konsekvensen har blivit att Kina idag har ett helt annat inflytande än vad landet hade under Obamas tid som president.

Internationellt behöver Joe Biden därför återställa förtroendet för USA inom Världshälsoorganisationen, WHO, inom Nato och inom FN. USA behöver åter gå in i det internationella klimat­arbetet, inklusive Parisavtalet. Och USA:s relation till EU behöver stärkas på nytt.  

Nationellt behöver Joe Biden skapa förtroende bland de breda grupper av väljare som röstade på Trump i presidentvalet. För även om Donald Trump nu inte behöver respekteras i någon större utsträckning, behöver stora grupper av amerikanska väljare respekteras. Att politikerna i Washington inte gjorde det var själva grunden för Donald Trumps framgång. Väljarna uppfattade att politikerna helt enkelt inte brydde sig om dem och deras problem.

Donald Trumps tid är förbi – det är dags för USA att återta sin roll i världen. Om inte, kommer den kommunistiska enpartistaten Kina gärna att göra det.

Hemmets Vän 14 januari 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Värna fri press och yttrandefrihet
"Finlands sak är vår"
Ingen mat på bordet
Stäng kärnkraftverken - när alternativ finns
Den ryska björnen förvirrad
Kommer löftena om äldreomsorgen att hållas?
Osanna rykten skadar
Osäkerhet skapar nyorientering
Vaccinationen är i gång – men är Sverige redo?
Lucia förmedlar hopp


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies