Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sverige – lär av Israel

Veckans kommentar Publicerad: 2021-01-14 15:27

Pandemin håller världen i sitt grepp. Sverige har, likt andra länder, stått inför enorma utmaningar. Och det är uppenbart att olika nationer lyckats hantera dessa utmaningar olika bra.

Låt oss jämföra Sverige och Israel, två stater med ungefär lika stor befolkning, Israel med någon miljon färre invånare. De är båda mindre länder med välordnad ekonomi och med sjukvårdssystem som brukar beskrivas som bland de bättre i världen.  

Israel har utmärkt sig genom en framgångsrik hantering av pandemin. Detsamma kan tyvärr inte sägas om Sverige.

Låt mig ge två exempel: Antal dödsfall och hantering av vaccination mot covid-19.

I Sverige har vi i skrivande stund 9 700 döda med covid-19. Motsvarande siffra för Israel är drygt 3 000. Om Sverige lyckats lika bra som Israel hade vi alltså haft 6 000 färre avlidna.

När det gäller vaccination mot covid-19 är Israel främst i världen just nu. Landet har redan vaccinerat över två miljoner invånare – eller mer än 20 procent av befolkningen. I Sverige har vi i bästa fall vaccinerat uppemot 100 000 personer, vilket motsvarar någon procent av befolkningen. Vi har inte ens robusta data på antal vaccinerade i Sverige ännu.  

Detta är bara två exempel. Listan kan göras lång på svenska svårigheter eller direkta misslyckanden. Minns vårens kaos runt skydds­utrustning. Minns oförmågan att hantera sköra patienter inom äldreomsorgen. Därefter kom krisen runt testning och smittspårning. Och långbänken för att få fram en speciell pandemilag. I andra länder finns lagstiftning för krissituationer som enkelt kunnat aktiveras, men detta saknades i Sverige.

Det grövsta exemplet är nog generaldirektören för krismyndigheten MSB. Myndigheten skickade sms till svenska folket om att undvika resande inför jul och nyår, men generaldirektören flög därefter privat till Kanarie­öarna. Om inte ens han bryr sig om riktlinjerna, varför ska då övriga befolkningen följa dem? 

Sverige kan bättre! Låt oss lära av länder som lyckats – till exempel Israel.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Akut behov av skärpt svensk terrorlagstiftning
Utökade krav på munskydd – det var på tiden
Nu får det vara nog
Efter avståndet
Jag är inte någons "äldre"
Brandattentat mot Spånga kyrka oroar
Harris är hoppet för nästa generation
Kom, låt oss återgå till livet
Det här tar vi med oss från året som gått
Vad är ett löfte värt?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies